Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQs on Modern Indian History P23



221. Who made an attempt on the life of Lord Hardinge in 1912 ?
(A) Khudiram Bose
(B) Ajit Singh
(C) Rashbihari Bose
(D) Bhagat Siligh

Correct Answer: [C] Rashbihari Bose.

222. Where the Azad Hind Fauj was first established?
(A) Singapore
(B) Bangkok
(C) Tokyo
(D) Rangoon

Correct Answer: [A] Singapore.




223. The Indian National Congress adopted the resolution of Puma Swaraj in its session at
(A) Lahore
(B) Lucknow
(C) Ahmedabad
(D) Haripura

Correct Answer: [A] Lahore.

224. Subhas Chandra Bose was elected Congress President for the second time in
(A) Wardha
(B) Patna
(C) Haripura
(D) Tripuri.

Correct Answer: [D] Tripuri.

225. The Simon Commission was appointed for
(A) Administrative Reforms
(B) Jail Code Reforms
(C) Indian Constitutional Reforms
(D) Educational Reforms

Correct Answer: [C] Indian Constitutional Reforms.

226. Who defended Aurobindo Ghosh in the Alipur bomb Case?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Chittaranjan Das El
(C) W. C. Bonnerjee
(D) Surendra Nath Banerjee

Correct Answer: [B] Chittaranjan Das.

227. In which year the Vernacular Press Act was passed?
(A) 1878
(B) 1880
(C) 1870
(D) 1875

Correct Answer: [A] 1878.




228. One of the important Muslim leaders of the Swadeshi Movement was
(A) Muhammad All
(B) A.K. Azad
(C) Liakat Ali Khan
(D) Liakat Hossain

Correct Answer: [B] A.K. Azad

229. In which year was the Lucknow Pact signed between the Muslim League and the Indian National Congress?
(A) 1916
(B) 1919
(C) 1907
(D) 1911

Correct Answer: [A] 1916.

230. The first president of the Indian National Congress was
(A) W.C.Banerjee
(B) Dadabhai Naoroji
(C) A.O.Hume
(D) Wedderburn

Correct Answer: [A] W.C.Banerjee.







0 comments:

Post a Comment