Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Questions and Answers on Modern Indian History P25


241. `We shall make the settled fact unsettle' Who said this?
(A) Mahatma Gandhi
(B) B.G. Tilak
(C) Lord Curzon
(D) Surendranath Banerjee.
Correct Answer: [D] Surendranath Banerjee..


242. Aim of the Swarajya Party was to —
(A) Enter the legislature & wreck the Government from within
(B) Resort to Extremism
(C) Agitate for total freedom
(D) Boycott the Congress moves
Correct Answer: [A] Enter the legislature & wreck the Government from within.


243. Among the following Muslim leader who was not associated with the Boycott Movement 1905?
(A) Abdul Halim Gajnavi
(B) Nawab Salimullah
(C) Abdul Rasul
(D) Liakat Hussain
Correct Answer: [B] Nawab Salimullah.


244. Anusilan Samity is a
(A) Agrarian Organisation
(B) Revolutionary Organisation
(C) Religious Organisation
(D) Pro Womanist Organisation
Correct Answer: [B] Revolutionary Organisation.


245. Chicago Parliament of Religions was held in the year
(A) 1890
(B) 1900
(C) 1880
(D) 1893
Correct Answer: [D] 1893.


246. During the Civil Disobedience Movement, the soldiers of the Garhwal Regiment refused to fire on the unarmed crowd at
(A) Peshawar
(B) Almora
(C) Lucknow
(D) Kanpur
Correct Answer: [A] Peshawar.


247. English as the medium of the introduction of education among the Indians was officially announced in
(A) 1845
(B) 1833
(C) 1825
(D) 1835.
Correct Answer: [D] 1835..


248. Ganapati Festival was inaugurated by
(A) Dadabhhai Naroji
(B) Lalmohan Ghosh
(C) G.K.Gokhale
(D) Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer: [D] Bal Gangadhar Tilak.


249. Gandhi was arrested in charge of sedition and given six years sentence in
(A) 1932
(B) 1924
(C) 1930
(D) 1922
Correct Answer: [D] 1922.


250. Gandhiji returned Kaisar-i-hind medal after
(A) Chourichoura incident
(B) British refusal to do justice to Turkey
(C) Jallianwalabagh Massacre
(D) Rowalt act
Correct Answer: [C] Jallianwalabagh Massacre.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App