Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Previous Years MCQ on Modern Indian History P26


251. Hind Mazdoor Sangh was founded by
(A) G. L. Nanda.
(B) Dadabhai Naoroji
(C) N. M. Joshi
(D) V. B. Patel
Correct Answer: [A] G. L. Nanda..


252. In 1908 an attempt was made on the life of Kingsford, the unpopular judge at Muzaffarpur by (1) Kudiram Bose(2) Prafulla Chaki(3) Barindra Ghosh(4) Satyen Bosh
(A) 1
(B) 1, 2
(C) 3, 4
(D) 1, 2, 3
Correct Answer: [B] 1, 2.


253. In 1946 there was a meeting of Indian Naval ratings at
(A) Bombay
(B) Visakhapatnam
(C) Kolkata
(D) Madras
Correct Answer: [A] Bombay.


254. In which of the following provinces was a Congress Ministry not formed under the Act of 1935?
(A) Orissa
(B) Punjab
(C) Bihar
(D) Madras
Correct Answer: [B] Punjab.


255. In which year did Subhas Chandra Bose escape from his Elgin Road residence?
(A) 1941
(B) 1942
(C) 1939
(D) 1940
Correct Answer: [A] 1941.


256. In which year the 'Great Escape' of Subhas Chandra Bose to Germany take place?
(A) 1941
(B) 1942
(C) 1939
(D) 1940
Correct Answer: [A] 1941.


257. In Which year was Chittagong Armoury Raided by Indin revolutionaries?
(A) 1931
(B) 1929
(C) 1921
(D) 1930
Correct Answer: [D] 1930.


258. In which year was the Swarajya Party established ?
(A) 1930
(B) 1941
(C) 1922
(D) 1925
Correct Answer: [C] 1922.


259. Jinnah Which was the date of the Direct Action of the Muslim League?
(A) August 15, 1946
(B) August 16,1946
(C) August 12, 1946
(D) August 14, 1946
Correct Answer: [B] August 16,1946.


260. Leading which expedition did Pritilata Waddedar die?
(A) Carole expedition
(B) An attack on Pahartali European club
(C) Chattogram armory raid
(D) Feni expedition
Correct Answer: [B] An attack on Pahartali European club.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App