Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern History MCQ For WBCS, SSC CGL, Rail and Other Govt Exams P27


261. Lord William Bentinck became Governor-General in
(A) 1828
(B) 1830
(C) 1820
(D) 1825
Correct Answer: [A] 1828.


262. Mahayatra' is written by
(A) Madhusudan Rao
(B) Lakshminath Bezbarua
(C) Radhanath Ray
(D) Phakir Mohan Senapati.
Correct Answer: [C] Radhanath Ray.


263. Mention the date of Quit India Movement
(A) 10th August 1951
(B) 14th February 1955
(C) 8th August 1942
(D) 9th September 1945
Correct Answer: [C] 8th August 1942.


264. Name one book written by Swami Vivekananda
(A) Bartaman Bharat
(B) S. N. Banerjee
(C) Kathamala
(D) Katha Sarit Sagar
Correct Answer: [A] Bartaman Bharat.


265. Name the worker's organization founded by Mahatma Gandhi
(A) All India Trade Union Congress
(B) Workers' Welfare League
(C) Indian National Trade Union Congress
(D) Majoor Mahajan
Correct Answer: [D] Majoor Mahajan.


266. Non-violence, according to Gandhiji, was -
(A) a means to embarrass an opponent
(B) passive resistance
(C) a means to achieve an end
(D) an end in itself
Correct Answer: [B] passive resistance.


267. One of the important Muslim leaders of the Swadeshi Movement was
(A) Muhammad All
(B) A.K. Azad
(C) Liakat Ali Khan
(D) Liakat Hossain
Correct Answer: [B] A.K. Azad.


268. Subhas Chandra Bose proclaimed the establishment of Government of India at
(A) Colombo
(B) Rangoon
(C) Bangkok
(D) Singapore
Correct Answer: [D] Singapore.


269. Tattwabodhini Sabha was founded by —
(A) Keshab Chandra Sen
(B) Raja Ramohan
(C) Debendranath Tagore
(D) Sivnath Sastri.
Correct Answer: [C] Debendranath Tagore.


270. The 1st Factory Act (1881) was passed by
(A) Lord Cornwallis
(B) Lord Ripon.
(C) Lord Curzon
(D) Lord Wellesley
Correct Answer: [B] Lord Ripon..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App