Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History General Knowledge - [MCQs Type] P28


271. The Academic Association was founded by
(A) Derozio
(B) Iswarchandra Gupta
(C) Rammohan Roy
(D) Iswarchandra Vidyasagar
Correct Answer: [A] Derozio.


272. The Age of Consent Act was enacted mainly because of the effort of
(A) Iswar Ch. Vidyasagar
(B) Behrajmji Merwanji Malabari
(C) Sorabji Shafoorji Bengalee
(D) Dadabhai Naoroji.
Correct Answer: [B] Behrajmji Merwanji Malabari.


273. The first Maratha War took place during the tenure of
(A) Marquess Cornwallis
(B) Charles Canning
(C) Warren Hasting
(D) William Bentinck.
Correct Answer: [C] Warren Hasting.


274. The first National News Agency of India was
(A) The Hindustan Review
(B) The Associated Press of India
(C) The Indian Review
(D) The Free Press of India
Correct Answer: [D] The Free Press of India.


275. The I.N.A. under Subhas Chandra Bose surrendered to the British after the collapse of
(A) Japan
(B) After the cessation of World War II
(C) Germany
(D) Italy
Correct Answer: [A] Japan.


276. The Krishak Praja Party in Bengal was established by
(A) Abdul Halim
(B) Humayun Kabir
(C) A. K. Fazlul Hague
(D) Muzaffar Ahmed.
Correct Answer: [A] Abdul Halim.


277. The Mohammedan Anglo-Oriental Conference Association was started by
(A) A. S. Samuelsen
(B) M. M. Mulk
(C) Sir Sayed Ahmad Khan
(D) T. Beck
Correct Answer: [C] Sir Sayed Ahmad Khan.


278. The most important leader of 'Prati Sarkar in Satara was
(A) Aruna Asaf Ali
(B) Nana Patil
(C) Chittu Pande
(D) Achyut Patwardhan
Correct Answer: [B] Nana Patil.


279. The Muhammadan Anglo-Oriental College of Aligarh was founded in the year
(A) 1883 A.D.
(B) 1906 A.D.
(C) 1868 A.D.
(D) 1875 A.D.
Correct Answer: [D] 1875 A.D..


280. The Naval Revolt of 1946 started in
(A) Bombay.
(B) Calicut
(C) Calcutta
(D) Madras
Correct Answer: [A] Bombay..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App