Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs for WBCS Prelims and Mains P28



271. In which year the resolution to fight for 'Puma Swaraj' was taken by the Congress?
(A) 1930
(B) 1931
(C) 1928
(D) 1929

Correct Answer: [D] 1929.

272. The first Muslim elected as the President of Indian National Congress was
(A) Abul Kalam Azad
(B) None of the above
(C) Mohammad Ali
(D) Badruddin Tayabji

Correct Answer: [D] Badruddin Tayabji.




273. Rani Gaidiliu, a rebel leader against the British was from
(A) Nagaland
(B) Assam
(C) Manipur
(D) Tripura

Correct Answer: [A] Nagaland.

274. Who came to be known as the 'Father of the Indian National Congress'?
(A) A. O. Hume
(B) Mahatma Gandhi
(C) W. C. Banerjee
(D) S. N. Banerjee

Correct Answer: [A] A. O. Hume.

275. In 1908 an attempt was made on the life of Kingsford, the unpopular judge at Muzaffarpur by (1) Kudiram Bose
(2) Prafulla Chaki
(3) Barindra Ghosh
(4) Satyen Bosh
(A) 1
(B) 1, 2
(C) 3, 4
(D) 1, 2, 3

Correct Answer: [B] 1, 2.

276. Who among the following attended the first session of the Round Table Conference?
(A) Abul Kalam Azad
(B) S. C. Bose
(C) Tej Bahadur Sapru
(D) M. K. Gandhi

Correct Answer: [C] Tej Bahadur Sapru.

277. Who Organised the Khuda -i - Khidmadgar
(A) Abdul Gaffar Khan
(B) Hakim Ajmal Khan
(C) Sir Syed Ahmed Khan
(D) Maulana Shaukat Ali

Correct Answer: [A] Abdul Gaffar Khan.




278. Frontier Gandhi was the name of
(A) Abdul Gaffar Khan
(B) Dr. Abdul Hafiz.
(C) Abul Kalam Azad
(D) Humayun Kabir

Correct Answer: [A] Abdul Gaffar Khan.

279. The Congress President who conducted negotiation with Cripps in 1942 and Wavell at the Simla conference was —
(A) J.B.Kripalesni
(B) C.Rajagopalachari
(C) J.Nehru
(D) Abul Kalam Azad

Correct Answer: [D] Abul Kalam Azad.

280. Who among the following was elected president of the congress in 1907?
(A) Motilal Nehru
(B) S.N. Banerjee.
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Rashbehari Bose

Correct Answer: [D] Rashbehari Bose.







0 comments:

Post a Comment