Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQ for WBCS Exam P30

233. Who was the painter of the famous 'Bharatmata'?
(A) Jamini Roy
(B) Abanindra Nath Thakur
(C) Gagamendra Nath Tagore
(D) Nandalal Bose.

Correct Answer: [B Abanindra Nath Thakur.

234. Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian Independence?
(A) Abul Kalam Azad
(B) Sardar Patel
(C) J. L. Nehru
(D) J.B. Kripalini.

Correct Answer: [D J.B. Kripalini.

235. Who was the revolutionary who assisted Bhagat Singh to throw bomb the legislative on the assembly in Delhi?
(A) Batukeswar Datta
(B) Raj Guru
(C) Sukhdev
(D) Chand Sekhar Azad.

Correct Answer: [A Batukeswar Datta.

236. Whom did the Ghadr Party plot to kill?
(A) Northbrook
(B) Hardinge
(C) Kingsford
(D) Tegart.

Correct Answer: [B Hardinge.



237. When was the University of Calcutta founded?
(A) 1874
(B) 1857
(C) 1854
(D) 1860.

Correct Answer: [B 1857.
Calcutta University was established in 1857 at time of Vice-Roy Lord Caning. He was also the first chancellor. It was the same year when the Sepoy Mutiny happened. The first vice-chancellor was James William Colvile. The first graduate of this university was Bankim Chandra Chattopadhyay and Joddu Nath Bose. The first Indian Vice-Chancellor was Gooroodas Banerjee

238. Raksha Bandhan was observed as a symbol of unbreakable unity, introduced at the time of
(A) Partition of Bengal
(B) Swadeshi Movement
(C) Session of Indian Nation Congress
(D) Jalianwalabag Masacare.

Correct Answer: [A Partition of Bengal.
Raksha Bandhan was started by Rabindranath Tagore 16 October 1905, To show Hindu, Muslim unity against the event of Bengal Partition. It was the same day when Bengal was partitioned by Lord Curzon.

239. Ramakrishna Mission was founded by
(A) Rabindranath
(B) Devendranath.
(C) Ramakrishna
(D) Vivekananda.

Correct Answer: [D Vivekananda.
Ramakrishna Mission was founded by Vivekananda in 1897. His real name was Narendranath Dutta. He attained the Parliament of the World's Religions in Chicago in 1893. The books authored by him are My Master, Paribrajak, Karma Yoga, Jnana Yoga, etc.

240. The only Indian who was the president of the United Nation General Assembly
(A) Tejbahadur Sapru
(B) J. P. Narayan
(C) Vijaya Lakshmi Pandit
(D) J. L. Nehru.

Correct Answer: [C] Vijaya Lakshmi Pandit.
Explanation: She was the only Indian who held this post until now. She was the first woman president of this assembly. She was the sister of J. L. Nehru.





0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App