Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History General Knowledge Questions P31


301. Which one of the following may be regarded as the first labour association in India?
(A) The Indian Workers' Union
(B) The Printers Union Calcutta
(C) The Bombay Worker's Association
(D) The Bombay Millhands Association
Correct Answer: [B] The Printers Union Calcutta.


302. Which phase is considered to be the liberal phase of Indian National Congress?
(A) 1905-1915
(B) 1895-1925
(C) 1885-1895
(D) 1885-1905
Correct Answer: [D] 1885-1905.


303. Which place did the Santhal call Damin-i-Koh?
(A) Rajmahal hills
(B) Hazaribagh
(C) Dhalbhum
(D) Palamau.
Correct Answer: [A] Rajmahal hills.


304. Which was meant to remove the defects of the Regulating act was passed in the year?
(A) 1784
(B) 1786
(C) 1781
(D) 1782
Correct Answer: [A] 1784.


305. Which was the center of the Aligarh movement?
(A) Pir-Fakir Majlis
(B) The Khilafat Committee
(C) The Deoband School
(D) The Anglo-Oriental College
Correct Answer: [D] The Anglo-Oriental College.


306. Who among the following attended the first session of the Round Table Conference?
(A) Abul Kalam Azad
(B) S. C. Bose
(C) Tej Bahadur Sapru
(D) M. K. Gandhi
Correct Answer: [C] Tej Bahadur Sapru.


307. Who among the following was elected president of the congress in 1907?
(A) Motilal Nehru
(B) S.N. Banerjee.
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Rashbehari Bose
Correct Answer: [D] Rashbehari Bose.


308. Who among the following was the pro-agonist of India National Conference in 1876?
(A) Dadabhai Nauroji
(B) Jatindranath Banerjee
(C) S. N. Banerjee
(D) Dwarkanath Tagore
Correct Answer: [C] S. N. Banerjee.


309. Who amongst the following communities opposed the Ilbert Bill vigorously?
(A) Anglo-Indian Community
(B) All of the above
(C) The Hindus
(D) The Muslims
Correct Answer: [A] Anglo-Indian Community.


310. Who assisted Rashbehari Basu in his revolutionary activities in Benaras
(A) Basanta Biswas
(B) Kartar Singh
(C) Paramananda
(D) Sachindra Nath Sanyal.
Correct Answer: [A] Basanta Biswas.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App