Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Practice Sets on Modern Indian History For WBCS P31



301. Who ridiculed the India National Congress as a microscopic minority of the people?
(A) Lord Minto
(B) Lord Chelmsford
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Curzon

Correct Answer: [C] Lord Dufferin.

302. Where did Gandhiji first launch the satyagraha movement?
(A) Champaran
(B) Chuuri Chaura
(C) Keda
(D) Ahmedabad

Correct Answer: [A] Champaran.




303. Who was the first Indian selected as a member of the British Parliament?
(A) M.K. Gandhi
(B) None of the above
(C) J. L. Nehru
(D) Dadabhai Naoroji

Correct Answer: [D] Dadabhai Naoroji.

304. When was the corridor war in Writers Building Calcutta was fought?
(A) 1908
(B) 1916
(C) 1921
(D) 1930

Correct Answer: [D] 1930.

305. Who was the Sarvadhinayak of the Tamralipta Jatiya Sarkar?
(A) Sushil Chandra Dhara
(B) Narendra Dev
(C) Ajoy Mukherjee
(D) Satish ch. Samanta

Correct Answer: [D] Satish ch. Samanta.

306. Who was the President of the First session of the Indian National Congress?
(A) Feroze Shah Mehta
(B) S. N. Banerjee
(C) Dadabhai Naoroji
(D) W. C. Banerjee

Correct Answer: [D] W. C. Banerjee.

307. On the eve of which movement Mahatma Gandhi gave the slogan of "Do or Die"?
(A) Quit India movement
(B) Dalit-Harijan movement
(C) Khilafat movement
(D) Naval Revolt

Correct Answer: [A] Quit India movement.




308. Which phase is considered to be the liberal phase of Indian National Congress?
(A) 1905-1915
(B) 1895-1925
(C) 1885-1895
(D) 1885-1905

Correct Answer: [D] 1885-1905.

309. Gandhiji's Champaran Movement was for
(A) Maintaining the unity of Hindu Society
(B) Solving the problem of Indigo workers
(C) The Security of Rights of Harijans
(D) Civil Disobedience Movement.

Correct Answer: [B] Solving the problem of Indigo workers.

310. After the Chauri-Chaura incident which movement was called off
(A) Non-Cooperation
(B) Civil Disobedience
(C) Quit India
(D) Peasants

Correct Answer: [A] Non-Cooperation.







0 comments:

Post a Comment