Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Practice Set on Modern Indian History P33


321. Who founded the Indian Reform Association in 1870?
(A) Keshab Chandra Sen
(B) Iswar Chandra Vidyasagar
(C) Ram Mohan Roy
(D) Debendranath Tagore
Correct Answer: [A] Keshab Chandra Sen.


322. Who initiated the regeneration of Indian Muslims in the 19th century?
(A) Badsha Khan
(B) Abul Kalam Azad
(C) Syed Ahmed Khan
(D) Nawab Salim Ullah.
Correct Answer: [C] Syed Ahmed Khan.


323. Who is called the 'Prophet of New India'?
(A) Surendranath Banerjee
(B) Rammohan Roy
(C) Derozio
(D) Mahatma Gandhi.
Correct Answer: [B] Rammohan Roy.


324. Who is considered as the father of Indian Archaeology?
(A) Mortimer Wheeler
(B) John Marshall
(C) Alexander Cunningham
(D) Gordon Child
Correct Answer: [C] Alexander Cunningham.


325. Who is regarded as one of the greatest spokesmen of Hindu Revivalism?
(A) Lala Hansraj
(B) Rammohan Roy
(C) Dayanand Saraswati
(D) Swami Vivekananda.
Correct Answer: [C] Dayanand Saraswati.


326. Who passed dramatic performances Act?
(A) Lord Amherst
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Curzon
(D) Lord Lytton.
Correct Answer: [D] Lord Lytton..


327. Who published Al-Hilal?
(A) Abdul Kalam Azad
(B) Rehmat Ali
(C) Altaf Husain Ali
(D) Mohammad Ali Jinnah.
Correct Answer: [A] Abdul Kalam Azad.


328. Who said ""Education may wait, but Swaraj can't"" ?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Rajagopalachari
(C) C.R. Das
(D) Gandhiji
Correct Answer: [A] Bal Gangadhar Tilak.


329. Who said 'for the next fifty years let mother India be the only god to be worshipped Indians'?
(A) Aswini Kumar Dutta
(B) Swami Vivekananda
(C) Sri Aurobindo Ghosh
(D) Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer: [B] Swami Vivekananda.


330. Who started the newspaper, Shorn Prakash?
(A) Ishwar Chandra Vidyasagar
(B) Surendranath Banerjee
(C) Dayananda Saraswati
(D) Raja Rammohan Roy
Correct Answer: [A] Ishwar Chandra Vidyasagar.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App