Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Quiz on Modern Indian History P33



321. In which session of the India National Congress did the conflict between the Moderates and the Extremists reach its climax?
(A) Surat
(B) Madras
(C) Calcutta
(D) Bombay

Correct Answer: [A] Surat.

322. Why was the Simon Commission boycotted by the Congress?
(A) As it negated the claim of the Indians to determine their own constitution
(B) As it was appointed one year before
(C) As it did not include any representative of the Congress
(D) As it included a member of the Muslim League

Correct Answer: [A] As it negated the claim of the Indians to determine their own constitution.




323. What was the effective date of the partition of Bengal?
(A) July 22, 1911
(B) August 14, 1946
(C) October 16, 1905
(D) March 29, 1901

Correct Answer: [C] October 16, 1905.

324. The partition of India is the only solution' said
(A) Chowdhuri Rahmat Ali
(B) Muhammad Ali
(C) Fazlul Haque
(D) Muhammad Iqbal

Correct Answer: [B] Muhammad Ali.

325. Who pleaded for Sri Aurobindo in the Alipore Bomb Case?
(A) G,.K. Gokhle
(B) Tegh Bahadur
(C) Bipin Ch. Pal
(D) C.R. Das El

Correct Answer: [D] C.R. Das El

326. Which Party gave a call for 'Direct Action' and which date was chosen as the 'Direct Action Day'?
(A) The Hindu Mahasabha; 3rd June, 1946
(B) Indian National Army; 18th August, 1945
(C) Muslim League; 16th August, 1946
(D) Indian National Congress; 8th August, 1942

Correct Answer: [C] Muslim League; 16th August, 1946.

327. In which year the 'Great Escape' of Subhas Chandra Bose to Germany take place?
(A) 1941
(B) 1942
(C) 1939
(D) 1940

Correct Answer: [A] 1941.




328. The Indian Tri-color was first hoisted in Germany in 1907 by
(A) Savarkar
(B) Madanlal Dhingra
(C) Shyamaji Krishnavarma
(D) Madam Bhikhaji Rustam Ji Kama

Correct Answer: [D] Madam Bhikhaji Rustam Ji Kama.

329. Which movement started in India after the failure of the Cripps Mission?
(A) Civil Disobedience
(B) Quit India
(C) Khilafat
(D) Non-co-operation

Correct Answer: [B] Quit India.

330. Who was called "The mother of Indian Revolution"?
(A) Bhikhaji Rustomji Kama
(B) Matangini Hazra
(C) Sarojini Naidu
(D) Basanti Devi

Correct Answer: [A] Bhikhaji Rustomji Kama.







0 comments:

Post a Comment