Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS General Knowledge Modern Indian History P34



331. What proposals were made in the 'August Offer'?
(A) Provincial autonomy
(B) Representative government at the centre
(C) Complete independence of India gradually
(D) Dominion Status

Correct Answer: [D] Dominion Status.

332. Gandhi was arrested in charge of sedition and given six years sentence in
(A) 1932
(B) 1924
(C) 1930
(D) 1922

Correct Answer: [D] 1922.




333. In Which year was Chittagong Armoury Raided by Indin revolutionaries?
(A) 1931
(B) 1929
(C) 1921
(D) 1930

Correct Answer: [D] 1930.

334. In which year did the Cabinet Mission come to India?
(A) 1946
(B) 1947
(C) 1942
(D) 1945

Correct Answer: [A] 1946.

335. When did the Congress ministries resign after their formation in 1937?
(A) 1939
(B) 1940
(C) 1938
(D) 1937

Correct Answer: [A] 1939.

336. When was the India Independence Act passed?
(A) 18th July, 1947
(B) 15th August, 1947
(C) 2nd September, 1946
(D) 3rd June, 1947

Correct Answer: [A] 18th July, 1947.

337. One of the following was not a member of Cabinet Mission:
(A) Sir Pethick Lawrence
(B) A. V. Alexander
(C) Sir Stafford Cripps
(D) Lord Wavell

Correct Answer: [D] Lord Wavell.




338. When was Non-Cooperation Movement called off?
(A) 19th Feb 1922
(B) 28th Feb 1922
(C) 11th Feb 1922
(D) 20th Feb 1922

Correct Answer: [C] 11th Feb 1922.

339. Who was the first Indian martyr in the UK?
(A) Madanlal Dhingra
(B) Mohan Singa Bhakna
(C) Savarkar
(D) Haridayal

Correct Answer: [A] Madanlal Dhingra.

340. What was the direct cause of the rise of Extremism in the Indian National Movement?
(A) The Partition of Bengal
(B) Rise of revolutionary terrorism
(C) The Govt. did not pay heed to moderates
(D) Oppression by the Britishers on the Indians

Correct Answer: [A] The Partition of Bengal







0 comments:

Post a Comment