Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History Quiz For WBCS, WBPSC Exams P36


351. In its which session did the Indian National Congress pass the Social Democratic Resolution?
(A) Pune
(B) Surat
(C) Delhi
(D) Lahore.
Correct Answer: [D] Lahore..


352. Rashbehari Bose originally worked as a clerk at
(A) Bombay
(B) Meerut
(C) Delhi
(D) Dehradun.
Correct Answer: [D] Dehradun..


353. Who among the following was not a member of the Congress Socialist Party?
(A) Jayaprakash Narayan
(B) Acharya Narendra Dev
(C) Achyut Patwardhan
(D) Jawaharlal Nehru
Correct Answer: [D] Jawaharlal Nehru.


354. Who organized the Bratachari Movement?
(A) Dayananda Saraswati
(B) Swami Vivekananda
(C) Gurusaday Dutta
(D) Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer: [C] Gurusaday Dutta.


355. When did Tilak initiate a no-tax campaign ?
(A) 1895
(B) 1899
(C) 1896
(D) 1898
Correct Answer: [C] 1896.


356. M.N.Ray was originally known as
(A) Jyotish Pal
(B) Manoranjan Sengupta
(C) Chittapriya Mukherjee
(D) Narendranath Bhattacharya
Correct Answer: [D] Narendranath Bhattacharya.


357. A complete outcome of the Wavell plan was the
(A) summoning of Simla Conference
(B) The constitution of the Constituent Assembly
(C) a holding of a referendum in the N. W. frontier province.
(D) absorption of the State of Hyderabad with the Indian Union.
Correct Answer: [A] summoning of Simla Conference.


358. Who said let a flowers bloom?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) V.I. Lorain
(C) M.K. Gandhi
(D) Mao Zedong
Correct Answer: [D] Mao Zedong.


359. Who raised the national flag 1st in Nagaland?
(A) Rani Guidunliu
(B) Sarojini Naidu
(C) Pritilata Wandeddar
(D) Bina Dasgupta
Correct Answer: [A] Rani Guidunliu.


360. Who among the following was never a leader of the Swarajya Party ?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) C. Rajagopalachari
(C) C.R.Das
(D) Motilal Nehru
Correct Answer: [A] Lala Lajpat Rai.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App