Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs For West Bengal Civil Service Exams P36



351. Who was the founder of the 'Azad Hind Fauz' ?
(A) Shah Nawaz Khan
(B) Captain Mohan Singh
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Rashbehari Bose.

Correct Answer: [D] Rashbehari Bose.

352. Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were hanged for their role in
(A) Meerut Conspiracy Case
(B) All the above
(C) Kakari case
(D) Lahore Conspiracy.

Correct Answer: [D] Lahore Conspiracy.




353. The president Of Constituent Assembly of 1946 was
(A) Vallabbhai Patel
(B) Abul Kalam Azad
(C) Dr. Rajendra Prasad.
(D) Jawaharlal Nehru

Correct Answer: [C] Dr. Rajendra Prasad.

354. Who assisted Rashbehari Basu in his revolutionary activities in Benaras
(A) Basanta Biswas
(B) Kartar Singh
(C) Paramananda
(D) Sachindra Nath Sanyal.

Correct Answer: [A] Basanta Biswas.

355. The Lucknow Pact (1916) was signed by
(A) The Muslim League and the Indian Association
(B) The Indian National Congress and The Muslim League
(C) The Home Rule League and the Muslim League
(D) The Swarajya Dal and the Indian National Congress.

Correct Answer: [B] The Indian National Congress and The Muslim League.

356. Who was the defense lawyer at the INA trials of 1946?
(A) Tejbahadur Sapru
(B) Bhulabhai Desai
(C) Jawaharlal Nehru
(D) All of the above

Correct Answer: [B] All of the above.

357. Who considered the proposals of the Cripps' Mission as a 'post-dated cheque'?
(A) Mahatma Gandhi
(B) B.R. Ambedkar
(C) Moulana Abul Kalam Azad
(D) Sardar Ballabhbhai Patel

Correct Answer: [A] Mahatma Gandhi.




358. When did the Chittagong Armoury Raid take place and who was its chief organizer?
(A) 1929, Sachindra Nath Sanyal
(B) 1930, Ram Prasad Bismil
(C) 1930, Surya Sen
(D) 1929, Batukeshwar Datta

Correct Answer: [C] 1930, Surya Sen.

359. Who of the following two persons founded Homerule League?
(A) Sarojini Naidu & Nelly Sengupta
(B) Gandhi & Baba Saheb B. R. Ambedkar
(C) C. R. Das & Motilal Nehru
(D) Annie Besant & Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: [D] Annie Besant & Bal Gangadhar Tilak.

360. `We shall make the settled fact unsettle' Who said this?
(A) Mahatma Gandhi
(B) B.G. Tilak
(C) Lord Curzon
(D) Surendranath Banerjee.

Correct Answer: [D] Surendranath Banerjee.







0 comments:

Post a Comment