Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs For WBCS Exams P37



361. Salt March of 1930 began from
(A) Baroda
(B) Bhavnagar
(C) Ahmedabad
(D) Rajkot

Correct Answer: [C] Ahmedabad.

362. Which Mission/Commission visited India in 1946?
(A) Simon Commission
(B) Hunter Commission
(C) Cripps' Mission
(D) Cabinet Mission

Correct Answer: [D] Cabinet Mission.




363. Non-violence, according to Gandhiji, was -
(A) a means to embarrass an opponent
(B) passive resistance
(C) a means to achieve an end
(D) an end in itself

Correct Answer: [B] passive resistance.

364. Among the following Muslim leader who was not associated with the Boycott Movement 1905?
(A) Abdul Halim Gajnavi
(B) Nawab Salimullah
(C) Abdul Rasul
(D) Liakat Hussain

Correct Answer: [B] Nawab Salimullah.

365. The Quit India Movement started in
(A) Sept 1942
(B) Oct 1942
(C) July 1942
(D) August, 1942

Correct Answer: [D] August 1942.

366. Rowlatt Act. was introduced in
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1918
(D) 1919.

Correct Answer: [D] 1919.

367. Who called for Do or Die?
(A) Surendranath Banerjee
(B) Anandamohan Bose
(C) Netaji Subhas Chandra Bose
(D) Mahatma Gandhi.

Correct Answer: [D] Mahatma Gandhi.




368. Who among the following was never a leader of the Swarajya Party ?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) C. Rajagopalachari
(C) C.R.Das
(D) Motilal Nehru

Correct Answer: [A] Lala Lajpat Rai.

369. When the Muslim League was established?
(A) 1910
(B) 1915
(C) 1901
(D) 1906

Correct Answer: [D] 1906

370. Who said If to love my country is a crime, then I am a criminal?
(A) MK Gandhi
(B) Subhas Bose
(C) Aurobindo Ghosh
(D) CR Das

Correct Answer: [C] Aurobindo Ghosh.







0 comments:

Post a Comment