Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQs of Modern Indian History P39


381. The All-India Kisan Sabha was formed in
(A) 1946
(B) 1956
(C) 1926
(D) 1936.
Correct Answer: [D] 1936..


382. Who among others founded the National Council of Education?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Rabindranath Tagore
(C) Raja S. C. Mallik
(D) Satish Chandra Mukherjee.
Correct Answer: [B] Rabindranath Tagore.


383. Who among the following was not the active leader of the Brahmo Samaj?
(A) Akshay Kumar Datta
(B) Swami Vivekananda
(C) Devendra Nath Tagore
(D) Keshab Chandra Sen.
Correct Answer: [B] Swami Vivekananda.


384. Who is the author of the book Geography of the purans?
(A) Moonis Raza
(B) S.Mazzafar Ali
(C) Swami Pranabananda
(D) Swami Vivekananda.
Correct Answer: [B] S.Mazzafar Ali.


385. Who was the first editor of `Jugantar'?
(A) Krishna Kr. Mitra
(B) Bhupendra Nath Dutta
(C) Brahmabandhab Upadhyay
(D) Barindra Ghosh.
Correct Answer: [D] Barindra Ghosh..


386. Tilak Communist party of India was formally born in
(A) 1925
(B) 1926
(C) 1921
(D) 1924
Correct Answer: [A] 1925.


387. Who among the following founded a national paper, a national school, and a national gymnasium in the second half of the nineteenth century?
(A) Nabagopal Mitra
(B) Satyendrailath Tagore
(C) Jatindranath Tagore
(D) Rajnarayan Bose.
Correct Answer: [A] Nabagopal Mitra.


388. The Main cause of Sanyasi rebellion was
(A) Cow Slaughter
(B) None of the above
(C) The dispossession of Zamindars and Peasants
(D) Official interference in religious matters.
Correct Answer: [D] Official interference in religious matters..
Explanation: Sanyasi rebellion was started in Bengal in (1770-1820) against the East India Company. Giri sanyasi and Madari fakir was involved in this movement. The leader of the fakir group Majnun Shah leads the protest in the Bengal. In the context of the Sanyasi rebellion, a novel Ananda Math was written by Bankim Chandra Chatterjee in 1882. The national anthem Vande Mataram was taken from this novel. The song was originally written in 1876 and later it was included in this book.


389. Manifold human tragedies of Partition have been portrayed in
(A) Balraj Sahni's Garam Hawa
(B) Mehboob Khan's Mother India
(C) J P Dutta's Border
(D) Vijay Anand's Guide.
Correct Answer: [A] Balraj Sahni's Garam Hawa.


390. Under whose efforts was The Age of Consent Act passed?
(A) Harinarayan Apte
(B) Krishnashastri Chipkulankar
(C) K.R. Cama
(D) B.M. Malabari.
Correct Answer: [D] B.M. Malabari..
Explanation: The act was enacted in1891 at the time of Governor General Lord Lansdowne. The age rise from 10 to 12 for the consent of sexual intercourse for all girls.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App