Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

History of Modern India MCQs For WBCS Exams P39



381. Who among the following was the pro-agonist of India National Conference in 1876?
(A) Dadabhai Nauroji
(B) Jatindranath Banerjee
(C) S. N. Banerjee
(D) Dwarkanath Tagore

Correct Answer: [C] S. N. Banerjee.

382. Grand old man of India was refered to
(A) Sitaram Keshari
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Mahatma Gandhi
(D) Madan Mohan Malabya

Correct Answer: [B] Dadabhai Naoroji.




383. "I am giving you a Muslim province" — Who said?
(A) Stafford Cripps
(B) Lord Mountbatten
(C) Fazlul Haque
(D) Lord Curzon.

Correct Answer: [D] Lord Curzon.

384. When the Pakistan Resolution was formally passed?
(A) 1916
(B) 1940
(C) 1906
(D) 1909.

Correct Answer: [B] 1940.

385. Who was known as Sher -i-Panjab
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Lala Hardayal
(C) Bhagat Singh
(D) Ajit Singh

Correct Answer: [A] Lala Lajpat Rai.

386. which year was the All India Muslim League founded?
(A) 1916
(B) 1920
(C) 1906
(D) 1911.

Correct Answer: [C] 1906.

387. M.N.Ray was originally known as
(A) Jyotish Pal
(B) Manoranjan Sengupta
(C) Chittapriya Mukherjee
(D) Narendranath Bhattacharya

Correct Answer: [D] Narendranath Bhattacharya.




388. Who fathered the Two-nation theory?
(A) Md. Iqbal
(B) Fazhil Haque
(C) Sir Syed Ahmed Khan
(D) M. A. Jinnah

Correct Answer: [C] Sir Syed Ahmed Khan

389. Which was the center of the Aligarh movement?
(A) Pir-Fakir Majlis
(B) The Khilafat Committee
(C) The Deoband School
(D) The Anglo-Oriental College

Correct Answer: [D] The Anglo-Oriental College.

390. When did Tilak initiate a no-tax campaign ?
(A) 1895
(B) 1899
(C) 1896
(D) 1898

Correct Answer: [C] 1896.







0 comments:

Post a Comment