Saturday, March 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography Questions and Answers For WBCS, WBPSC and Other Exams G17


161. Nepanagar produces
(A) Newsprint
(B) Contact lens
(C) Copper
(D) Milk
Correct Answer: [A] Newsprint.


162. Which industry provides maximum employment?
(A) Jute
(B) Food processing
(C) Iron and steel
(D) Cotton textile
Correct Answer: [D] Cotton textile.


163. Lignite is a type of
(A) Coal
(B) Limestone
(C) Iron ore
(D) Copper
Correct Answer: [A] Coal.


164. Which Iron and Steel Plant is called Ruhr of India?
(A) Rourkela
(B) Jamshedpur
(C) Bhilai
(D) Durgapur
Correct Answer: [D] Durgapur.


165. Petroleum Refineries in India mostly have
(A) Pipeline terminal locations
(B) Port locations
(C) Oilfield locations
(D) All of the above
Correct Answer: [D] All of the above.


166. Which of the following area is famous for pearl fishing?
(A) Kochi
(B) Pondicherry
(C) Tuticorin
(D) Kandala
Correct Answer: [C] Tuticorin.


167. River Narmada flows through a
(A) Fault Through
(B) Meander
(C) Lagoon
(D) Gorge
Correct Answer: [A] Fault Through.


168. The Damodar Valley Multipurpose Project was designed after
(A) Amazon River Valley Project
(B) Hwang HoRiverValley Project of China
(C) Tennessee Valley Project USA
(D) Lena Project of USSR
Correct Answer: [C] Tennessee Valley Project USA.


169. The Indus river rises near
(A) Lake Nasser
(B) Manasarovar Lake
(C) Sheshnag Lake
(D) Bhimtal Lake
Correct Answer: [B] Manasarovar Lake.


170. Hydel power potential is the highest in the case of —
(A) East flowing rivers of South India
(B) West flowing rivers of South India
(C) Brahmaputra basin
(D) Ganga basin
Correct Answer: [B] West flowing rivers of South India.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App