Saturday, March 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge on Indian Geography For WBCS Prelims and Mains G16


151. Imphal is the capital of
(A) Nagaland
(B) Tripura
(C) Arunachal Pradesh
(D) Manipur
Correct Answer: [D] Manipur.


152. Interstate water dispute regarding sharing of river water has been taking place between
(A) Uttar Pradesh and Bihar
(B) Gujarat and Maharastra
(C) Madhya Pradesh and Orissa
(D) Karnataka and Tamil Nadu
Correct Answer: [D] Karnataka and Tamil Nadu.


153. River Brahmaputra has its source in
(A) Tibet
(B) India
(C) Bangladesh
(D) Pakistan
Correct Answer: [A] Tibet.


154. The Green Revolution in Agriculture has made the Indian farmers dependent on
(A) Indigenous farming knowledge
(B) Availability Micronutrients
(C) Machines
(D) Fertilizers and pesticides
Correct Answer: [D] Fertilizers and pesticides.


155. Calicoes stood for Indian
(A) Spices
(B) Textile
(C) Indigo
(D) Cotton
Correct Answer: [D] Cotton.


156. Which of the following States grows sugarcane as a major crop?
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Bihar
(D) Rajasthan
Correct Answer: [A] Uttar Pradesh.


157. The first cotton mill of India was established at Kolkata. Indian coal is mostly
(A) Lignite
(B) Peat
(C) Anthracite
(D) Bituminous
Correct Answer: [A] Lignite.


158. The major concentration of India's mica production comes from
(A) Jharkhand
(B) Odisha
(C) Bihar
(D) Chhattisgarh
Correct Answer: [A] Jharkhand.


159. Noonmati is known for the location of a
(A) Private sector oil refinery
(B) Public sects coalfield
(C) Public sector oil refinery
(D) Private sector coalfield
Correct Answer: [C] Public sector oil refinery.


160. Which is not true about the proportion of area under the following categories?
(A) Small farms increased
(B) Medium farms decreased
(C) Marginal farms decreased
(D) Large farms decreased
Correct Answer: [C] Marginal farms decreased.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App