Saturday, March 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Preliminary Questions on Indian Geography G15


141. Which of the following rivers of India, is older than the Himalayas?
(A) Beas
(B) Ravi
(C) Sutlej
(D) Ganga
Correct Answer: [C] Sutlej.


142. Which of the following hydro-electric power projects has the largest installed capacity (M.W.) for the generation of electricity?
(A) Bhakra - Nangal (Punjab)
(B) Kundah (Tamil Nadu)
(C) Sabari Giri (Kerala)
(D) Koyna (Maharastra)
Correct Answer: [B] Kundah (Tamil Nadu).


143. The first jute mill was set up in India in
(A) 1800
(B) 1755
(C) 1920
(D) 1850
Correct Answer: [D] 1850.


144. Bailadila range in India is noted for the production of
(A) Bauxite
(B) Mica
(C) Aluminum
(D) Iron Ore
Correct Answer: [D] Iron Ore.


145. The controversial Vedanta Aluminium is located in
(A) Jharkhand
(B) Bihar
(C) Maharashtra
(D) Odisha
Correct Answer: [D] Odisha.


146. Diamond mines of India are located in
(A) Madhya Pradesh
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Karnataka
Correct Answer: [A] Madhya Pradesh.


147. Bhilai in the state of Chattishgarh is famous for the industry of
(A) Iron and Steel
(B) Aluminum
(C) Cotton textile
(D) Fertilizer
Correct Answer: [A] Iron and Steel.


148. Consumption of chemical fertilizer is the highest in —
(A) Assam
(B) Gujrat
(C) Punjab
(D) Andhra Prades
Correct Answer: [C] Punjab.


149. Yield per Hectare for rice in 1992-93 was recorded to be highest in
(A) Kerala
(B) Maharastra
(C) Punjab
(D) West Bengal
Correct Answer: [C] Punjab.


150. In India, petroleum oil was first discovered in
(A) Rudrasagar
(B) Nahorkatia
(C) Surma Valley
(D) Digboi
Correct Answer: [D] Digboi.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App