Saturday, March 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography GK and MCQs For WBCS Prelims Exams G14


131. Which is the first nuclear station of India ?
(A) Kalpakkam
(B) Narora
(C) Tarapur
(D) Trombay
Correct Answer: [C] Tarapur.


132. Oldest Coalfield of Damodar Valley region is
(A) Raniganj
(B) Bisramp
(C) Talcher
(D) Bokaro
Correct Answer: [A] Raniganj.


133. Jodhpur and Jaisalmer are ideal places for the development of
(A) Hydro Electricity
(B) Solar Energy
(C) Tidal Energy
(D) Wind Energy
Correct Answer: [B] Solar Energy.


134. Coal, Petroleum and Natural Gas are examples of
(A) Indigenous Fuels
(B) Radioactive
(C) Fossil Fuels
(D) Cryogenic Fuels
Correct Answer: [C] Fossil Fuels.


135. The state which leads in the area under tank irrigation is
(A) Orissa
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Correct Answer: [C] Tamil Nadu.


136. Where in India are grapes grown on a commercial scale?
(A) Andhra plateau
(B) Rarh Plain
(C) Parbati Valley
(D) Tista Valley
Correct Answer: [C] Parbati Valley.


137. Electric locomotives are manufactured at
(A) Chittaranjan
(B) Calcutta
(C) Varanasi
(D) Bhopal
Correct Answer: [A] Chittaranjan.


138. ____ is not a Nuclear power center.
(A) Chamera
(B) Kota
(C) Nanore
(D) Kakrapara
Correct Answer: [A] Chamera.


139. The most important reason for the construction of the Farakka Barrage was
(A) Generation of power
(B) Storage of excess water
(C) Raise the Lower Ganges flow
(D) Redefine the Lower Ganges flow
Correct Answer: [C] Raise the Lower Ganges flow.


140. Amarkantaka Hill is the source of two rivers flowing in two different directions (West and East). They are
(A) Tapti and Betwa
(B) Tapti and Sone
(C) Narmada and Tapti
(D) Narmada and Mahanadi
Correct Answer: [D] Narmada and Mahanadi.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App