Saturday, March 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography Objective Questions For Government Examinations G13


121. ________ is also called 'Sunrise Industry'—
(A) Automobile
(B) Jewellery
(C) Copper
(D) Plastic
Correct Answer: [A] Automobile.


122. Pollavaram Project is associated with the river
(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Cauvery
(D) Penner
Correct Answer: [B] Godavari.


123. Mumbai High is located in
(A) Maharastra Lava Plateau
(B) Tapi estuary
(C) Gulf of Khambhat
(D) Arabian Sea of the coast of Mumbai
Correct Answer: [D] Arabian Sea of the coast of Mumbai.


124. ______ is the most industrially advanced State in India.
(A) Gujarat
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Punjab
Correct Answer: [C] Maharashtra.


125. Bauxite extracted in Madhya Pradesh is used for the production of
(A) Copper
(B) Mica
(C) Bronze
(D) Aluminum
Correct Answer: [D] Aluminum.


126. Gondwana beds are known for their
(A) bauxite
(B) petroleum
(C) iron deposits
(D) coal deposits
Correct Answer: [D] coal deposits.


127. The Rourkela Steel Plant is located on the bank of the river.
(A) Damodar
(B) Bhima
(C) Bhadra
(D) Brahmani
Correct Answer: [D] Brahmani.


128. In India which state has the largest coal reserve?
(A) Chattisgarh
(B) West Bengal
(C) Orissa
(D) Jharkhand
Correct Answer: [D] Jharkhand.


129. The greatest potential for the generation of tidal power in India is available in the
(A) Gujrat coast
(B) Coromandel coast
(C) Malabar coast
(D) Konkan coast
Correct Answer: [A] Gujrat coast.


130. Which one of the following is a correct statement?
(A) All ores are minerals
(B) All minerals are ores
(C) A mineral cannot be an ore
(D) Ore cannot be a mineral
Correct Answer: [A] All ores are minerals.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App