Saturday, March 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge on Indian Geography MCQs type for UPSC, SSC, State PSC, WBCS, WBPSC G12


111. The Bhakra Nangal Multipurpose Project consists of the Bhakra Dam across
(A) River Beas
(B) River Indus
(C) River Jhelum
(D) River Sutlej
Correct Answer: [D] River Sutlej.


112. The Nagarjunasagar Multipurpose Project consists of the Bhakra dam across
(A) River Tungabhadra -
(B) River Sone
(C) River Krishna
(D) River Cauvery
Correct Answer: [C] River Krishna.


113. In India the places where Gold. Copper. Iron ore and coal are found are in order
(A) Jharia, Noamundi, Kolar and Khetri.
(B) Kolar, Noamundi, Jharia and Khetri.
(C) Noamundi, Khetri, Jharia and Kolar.
(D) Kolar, Khetri, Noamundi and Jharia.
Correct Answer: [D] Kolar, Khetri, Noamundi and Jharia..


114. Monazite is found in the coastal sands of
(A) Coromandel Coast
(B) Chandipur Coast
(C) Malabar Coast
(D) Ratnagiri Coast
Correct Answer: [C] Malabar Coast.


115. Oldest oil field of India is
(A) Digboi
(B) Ankleshwar
(C) Moran
(D) Bombay High
Correct Answer: [A] Digboi.


116. Which river flows through the vale of Kashmir?
(A) Chenab
(B) Jhelum
(C) Sutlej
(D) Ravi
Correct Answer: [B] Jhelum.


117. The source of the Narmada River lies in
(A) Mikhail Range
(B) Palni Hills
(C) Amarkantak Plateau
(D) Vindhya Range
Correct Answer: [C] Amarkantak Plateau.


118. Which of the following problems is not encountered in the Indira Gandhi Canal command area?
(A) An aeolian setting of the canal
(B) A decline in the water supply
(C) Increase in soil salinity
(D) Progress waterlogging
Correct Answer: [B] A decline in the water supply.


119. The leading copper producer is
(A) Andra Pradesh
(B) Orissa
(C) Bihar
(D) Rajasthan
Correct Answer: [D] Rajasthan.


120. Chamosite is
(A) Found in Jharkhand
(B) A glacier
(C) Nilgiri gneiss
(D) A Gemstone
Correct Answer: [C] Nilgiri gneiss.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App