Wednesday, January 30, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian History Multiple Choice Questions [ National Movement ] P13


121. Who founded the Gadar Party in San Francisco in the USA?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) P. Mitra
(C) Lala Hardayal
(D) Ajit Singh
Correct Answer: [C] Lala Hardayal.


122. Gandhi was arrested during salt satyagraha in 1930. Who had taken the place of Gandhi after he was arrested?
(A) Sarojini Naidu
(B) V. Patel
(C) J. L. Nehru
(D) Abbas Tyabji
Correct Answer: [D] Abbas Tyabji.
Explanation: Abbas Tyabji who also served as chief justice of Boroda. He was respectfully called 'Grand old man of Gujarat'. This time Gandhi was kept in Yerwada Jail.


123. The A.I.T.U.C.was established in
(A) 1925
(B) 1930
(C) 1915
(D) 1920
Correct Answer: [D] 1920.
Explanation: All India Trade Union Congress (A.I.T.U.C) was founded on 31 October 1920. The founding president of this organization was Lala Lajpat Rai. It was the oldest trade union in India. Lala Lajpat Rai was popularly known as Punjab Kesari. In 1928 he was involved in the protest against Simon Commission in Lahore. He was lathi (baton) charged during this protest and injured which lead to death on 17 November 1928.


124. The first daily English newspaper was Indian Mirror. Who was the editor of this newspaper?
(A) Rammohan Roy
(B) M G Ranade
(C) Keshab Chandra Sen
(D) Surendranath Dutta.
Correct Answer: [C] Keshab Chandra Sen.
Explanation: Debendranath Tagore has started the newspaper and later hand it over to Keshab Chandra Sen.


125. Who was the most famous Bengal journalist who championed the cause of Indigo cultivators?
(A) Iswar Chandra Gupta
(B) Shibnath Sastri
(C) Harish Mukherjee
(D) Sisir Kumar Ghosh.
Correct Answer: [C] Harish Mukherjee.
Explanation: Harish Chandra Mukherjee played a vital role during the Indigo Revolt. He supported the movement and criticize the government through his brilliant writing in Hindu Patriot. He was the editor of the Hindu Patriot during this time and died in 1861.


126. Indigo Revolt was regularly highlighted in
(A) Statesman
(B) Englishman
(C) Hindu Patriot
(D) Times of India.
Correct Answer: [C] Hindu Patriot.
Explanation: Hindu Patriot magazine was an English weekly published from Kolkata. The founding editor of this magazine was Girish Chandra Ghosh.


127. Indigo Revolt in Bengal took place in the year
(A) 1863
(B) 1869
(C) 1859
(D) 1860.
Correct Answer: [C] 1859.
Explanation: Indigo Revolt was started in Bengal ( Krishnanagar, Nadia) in 1859. It was started by Bishnucharan Biswas and Digambar Biswas. In 1860 Dinabandhu Mitra come out with the play Nildarpan based on Indigo movement. It was translated in English by Michael Madhusudan Dutta and published by Rev. James Long. Because of this, he was sentenced to jail for sedition charges.


128. In which year was the widow-remarriage Act passed?
(A) 1856
(B) 1857
(C) 1829
(D) 1833.
Correct Answer: [A] 1856.
Explanation: With the effort of Ishwar Chandra Vidyasagar the (A traditional modernizer) widow-remarriage act was passed on 26th July 1956. It was passed during the governor-general, Lord Dalhousie.


129. In which year was The Hindu College established?
(A) 1832
(B) 1857
(C) 1817
(D) 1820
Correct Answer: [C] 1817.


130. "Hind Swaraj" was written by Gandhi while
(A) travelling from England to South Africa by ship
(B) during Champaran Satyagraha
(C) travelling from England to India by ship
(D) in Sabarmati Ashram
Correct Answer: [A] travelling from England to South Africa by ship.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App