Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian History GK MCQ for WBCS Prelims Exams 2019 P12


111. Who raised the slogan 'Long Live Revolution' in the Central Legislative Assembly, Delhi?
(A) M. N. Roy
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Bhagat Singh
(D) Rashbihari Bose
Correct Answer: [C] Bhagat Singh.


112. At which place Gandhiji had the first experience of mass-movement in India?
(A) Chauri Chaura
(B) Champaran
(C) Bardoli
(D) Dandi
Correct Answer: [B] Champaran.


113. Who was the British Prime Minister when India received independence?
(A) Lloyd George
(B) Winston Churchill
(C) Ramsay Macdonald
(D) Clement Atlee.
Correct Answer: [D] Clement Atlee..


114. In which year the Pakistan resolution was adopted by the Muslim League and where?
(A) 1940, Lahore
(B) 1940, Dhaka
(C) 1929, Lahore
(D) 1930, Allahabad
Correct Answer: [A] 1940, Lahore.


115. The immediate cause for the launching of the Non-Co-operation Movement was the
(A) Jallian Walla Bagh Massacre.
(B) Dissatisfaction with the Government of India Act, 1919
(C) Khilafat Wrong
(D) Rowlatt Act
Correct Answer: [A] Jallian Walla Bagh Massacre..


116. Who introduced Rakhi Vandhan during the anti-partition movement?
(A) Rabindranath
(B) Surendranath Banerjee
(C) Aswini Dutta
(D) Dayananda
Correct Answer: [A] Rabindranath.


117. The slogan Inquilab Zindabad was given by
(A) Sir Mohammad Iqbal
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Bhagat Singh.
Correct Answer: [D] Bhagat Singh..


118. Who among the following persons described the British rule in India as 'Un- British,
(A) Mahadev Govind Ranade
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Naoraji
(D) Ramesh Chandra Dutt
Correct Answer: [C] Dadabhai Naoraji.


119. Who founded the Muslim League of India?
(A) Abdul Gaffar
(B) R. A. Kidwai
(C) Nawab Salim Ullah
(D) Syed Ahmad Khan
Correct Answer: [C] Nawab Salim Ullah.


120. Who gave the slogan Jai Hind?
(A) S.C. Bose
(B) B.G. Tilak
(C) M.K. Gandhi
(D) J.L. Nehru
Correct Answer: [A] S.C. Bose.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App