Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQ for WBCS Main Exam 2019 P11


101. The Quit India Movement started in
(A) Sept 1942
(B) Oct 1942
(C) July 1942
(D) August, 1942
Correct Answer: [D] August, 1942.


102. Rowlatt Act. was introduced in
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1918
(D) 1919.
Correct Answer: [D] 1919..


103. In the Nehru Report Committee (1928) the Liberal Federation was represented by
(A) V.S. Srinivasa Sastri
(B) M. S. Aney
(C) M. A. Jayakar
(D) Tej Bahadur Sapru
Correct Answer: [D] Tej Bahadur Sapru.


104. Which movement of Gandhiji joined with the Khilafat movement?
(A) Quit India
(B) Against Indigo cultivation (1917)
(C) Civil Disobedience
(D) Non-Co-operation
Correct Answer: [D] Non-Co-operation.


105. Grand old man of India was refered to
(A) Sitaram Keshari
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Mahatma Gandhi
(D) Madan Mohan Malabya
Correct Answer: [D] Madan Mohan Malabya.


106. Which ACT is known as the Black ACT?
(A) Hunter Act
(B) Act of 1909
(C) Ilbert Bill
(D) Rowlatt Act.
Correct Answer: [D] Rowlatt Act..


107. The organization founded by Surendranath Banerjee and Ananda Mohan Bose before the birth of India National Congress was?
(A) British India Society
(B) British Indian Society
(C) Native Association
(D) Indian Association.
Correct Answer: [D] Indian Association..


108. Who was the first person to establish an independent Indian army outside Indian? '
(A) Rashbehari Bose
(B) Subhas Chandra Bose
(C) M.N. Roy
(D) Lala Haradayal
Correct Answer: [A] Rashbehari Bose.


109. Who was called the Iron Man?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Subhas Chandra Bose
(C) J.L.Nehru
(D) Sardar Ballavbhai Patel
Correct Answer: [D] Sardar Ballavbhai Patel.


110. When did the Dandi March take place?
(A) 12th March 1930
(B) 14th May 1935
(C) 12th April 1925
(D) 7th August 1942
Correct Answer: [A] 12th March 1930.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App