Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern History of India Notes with MCQs For WBCS P10


91. The Indian Tri-color was first hoisted in Germany in 1907 by
(A) Savarkar
(B) Madanlal Dhingra
(C) Shyamaji Krishnavarma
(D) Madam Bhikhaji Rustam Ji Kama
Correct Answer: [D] Madam Bhikhaji Rustam Ji Kama.


92. Which movement started in India after the failure of the Cripps Mission?
(A) Civil Disobedience
(B) Quit India
(C) Khilafat
(D) Non-co-operation
Correct Answer: [B] Quit India.


93. Who was called "The mother of Indian Revolution"?
(A) Bhikhaji Rustomji Kama
(B) Matangini Hazra
(C) Sarojini Naidu
(D) Basanti Devi
Correct Answer: [A] Bhikhaji Rustomji Kama.


94. In which year did the Cabinet Mission come to India?
(A) 1946
(B) 1947
(C) 1942
(D) 1945
Correct Answer: [A] 1946.


95. When and where did the Jallianwala Bagh massacre take place?
(A) 1919, Karachi
(B) 1919, Amritsar.
(C) 1906, Amritsar
(D) 1906, Lahore
Correct Answer: [B] 1919, Amritsar..


96. When and under whom was the Indian National Army (I.N.A.) officially organized?
(A) Captain Mohan Singh at Singapore in 1942
(B) None of the above
(C) Rashbehari Basu, 1942
(D) Subhas Chandra Basu, 1943
Correct Answer: [C] Rashbehari Basu, 1942.


97. Who was the founder of the 'Azad Hind Fauz' ?
(A) Shah Nawaz Khan
(B) Captain Mohan Singh
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Rashbehari Bose.
Correct Answer: [D] Rashbehari Bose..


98. The president Of Constituent Assembly of 1946 was
(A) Vallabbhai Patel
(B) Abul Kalam Azad
(C) Dr. Rajendra Prasad.
(D) Jawaharlal Nehru
Correct Answer: [C] Dr. Rajendra Prasad..


99. The Lucknow Pact (1916) was signed by
(A) The Muslim League and the Indian Association
(B) The Indian National Congress and The Muslim League
(C) The Home Rule League and the Muslim League
(D) The Swarajya Dal and the Indian National Congress.
Correct Answer: [B] The Indian National Congress and The Muslim League.


100. Which Mission/Commission visited India in 1946?
(A) Simon Commission
(B) Hunter Commission
(C) Cripps' Mission
(D) Cabinet Mission
Correct Answer: [D] Cabinet Mission.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App