Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History for UPSC, SSC, RAIL Exams P9


81. Name the author of the book 'India Wins Freedom'
(A) Gobind Ballav Pant
(B) Sardar Ballavbhai Patel
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) None of the above.
Correct Answer: [C] Maulana Abul Kalam Azad.


82. `Swaraj is my birth Right' who said
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Ram Mohan Roy
(D) Swami Vivekananda
Correct Answer: [B] Bal Gangadhar Tilak.


83. Where did Gandhiji first launch the satyagraha movement?
(A) Champaran
(B) Chuuri Chaura
(C) Keda
(D) Ahmedabad
Correct Answer: [A] Champaran.


84. On the eve of which movement Mahatma Gandhi gave the slogan of "Do or Die"?
(A) Quit India movement
(B) Dalit-Harijan movement
(C) Khilafat movement
(D) Naval Revolt
Correct Answer: [A] Quit India movement.


85. Gandhiji's Champaran Movement was for
(A) Maintaining the unity of Hindu Society
(B) Solving the problem of Indigo workers
(C) The Security of Rights of Harijans
(D) Civil Disobedience Movement.
Correct Answer: [B] Solving the problem of Indigo workers.


86. The first railway line of India was operationalized in 1853 between
(A) Howrah and Bombay
(B) None of the above
(C) Howrah and Delhi
(D) Bombay and Thane.
Correct Answer: [D] Bombay and Thane..


87. Who edited the journal Bande Mataram' in Paris '?
(A) Lala Hardayal
(B) Bhupen Datta
(C) Madame Cama
(D) Shyamaji Krishna Varma
Correct Answer: [C] Madame Cama.


88. In which session of the India National Congress did the conflict between the Moderates and the Extremists reach its climax?
(A) Surat
(B) Madras
(C) Calcutta
(D) Bombay
Correct Answer: [A] Surat.


89. Why was the Simon Commission boycotted by the Congress?
(A) As it negated the claim of the Indians to determine their own constitution
(B) As it was appointed one year before
(C) As it did not include any representative of the Congress
(D) As it included a member of the Muslim League
Correct Answer: [A] As it negated the claim of the Indians to determine their own constitution.


90. Which Party gave a call for 'Direct Action' and which date was chosen as the 'Direct Action Day'?
(A) The Hindu Mahasabha; 3rd June, 1946
(B) Indian National Army; 18th August, 1945
(C) Muslim League; 16th August, 1946
(D) Indian National Congress; 8th August, 1942
Correct Answer: [C] Muslim League; 16th August, 1946.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App