Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQs on Modern Indian History for WBCS Prelims and Mains - P7



61. Who among others founded the National Council of Education?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Rabindranath Tagore
(C) Raja S. C. Mallik
(D) Satish Chandra Mukherjee

Correct Answer: [B] Rabindranath Tagore

62. The All-India Kisan Sabha was formed in
(A) 1946
(B) 1956
(C) 1926
(D) 1936

Correct Answer: [D] 1936




63. Which religious reform movements of the following influenced nationalism in India?
(A) Ramakrishna Mission
(B) Arya Samaj
(C) Bralimo Samaj
(D) All of the above

Correct Answer: [D] All of the above

64. Who initiated the regeneration of Indian Muslims in the 19th century?
(A) Badsha Khan
(B) Abul Kalam Azad
(C) Syed Ahmed Khan
(D) Nawab Salim Ullah

Correct Answer: [C] Syed Ahmed Khan

65. Who was the leader of the Tariqa movement in Bengal?
(A) Haji Shariatullah
(B) Sayed Ahmed
(C) Dudu Mian
(D) Titu Mir

Correct Answer: [D] Titu Mir




66. The leader of the Munda rebellion (Ulgulan) was
(A) Bapat
(B) Kona Malya
(C) Sidho
(D) Birsa

Correct Answer: [D] Birsa

67. Who was proclaimed as an Emperor of Indian during the revolt of 1857?
(A) Nana Saheb
(B) Mangal Pandey
(C) Bahadur Shah II
(D) Tatia Tope

Correct Answer: [C] Bahadur Shah II

68. Who was the Governor-General Who decided in favor of Western education in India?
(A) Lord Curzon
(B) Lord Bentinck
(C) Lord Cornwallis
(D) Lord Ripe.

Correct Answer: [B] Lord Bentinck

69. Who first introduced the portfolio system?
(A) Lord Ripon
(B) Lord Litton
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Canning

Correct Answer: [D] Lord Canning

70. Who founded the Asiatic Society in Calcutta?
(A) David Hare
(B) Drinkwater Bethune
(C) Willian Jones
(D) Lord Bentinck

Correct Answer: [C] Willian Jones







0 comments:

Post a Comment