Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Previous Year MCQ Question on Indian Economy P5



41. Those who benefit from inflation are
(A) Wage-earners
(B) Salaried
(C) Creditors
(D) Debtors

Correct Answer: [D] Debtors.

42. The unorganized sector of India is characterized by
(A) more barter transactions.
(B) more foreign exchange transactions.
(C) more currency transactions.
(D) more bank transactions.

Correct Answer: [C] more currency transactions.




43. In which year was the Reserve Bank of Indian established?
(A) 1947
(B) 1949
(C) 1935
(D) 1940

Correct Answer: [C] 1935.

44. Which of the following was the period of Annual Plans
(A) 1969-74
(B) 1978-79
(C) 1951-56
(D) 1966-69

Correct Answer: [D] 1966-69.

45. Rolling Plan covered the period
(A) 1970-75
(B) 1980-85
(C) 1978-83
(D) 1973-78

Correct Answer: [C] 1978-83.

46. How many private commercial banks were nationalized in 1969?
(A) 14
(B) 15
(C) 12
(D) 13

Correct Answer: [A] 14.

47. Fiscal policy refers to
(A) Interest Policy
(B) Related to revenue and expenditure policy of the government
(C) Agricultural Fertilizer Policy
(D) Rural Credit Policy

Correct Answer: [B] Related to revenue and expenditure policy of the government




48. Community development is organized on the basis of
(A) Area
(B) None of these
(C) Population
(D) Community

Correct Answer: [A] Area.

49. Mid-day Meal Scheme was launched in
(A) 1995
(B) 1998
(C) 1996
(D) 1997

Correct Answer: [A] 1995.

50. In a developed economy the major share of employment originates in the
(A) Tertiary sector
(B) None of the above
(C) Primary sector
(D) Secondary sector

Correct Answer: [A] Tertiary sector.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play