Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge of Indian Economy For WBCS Prelims Exams P6


51. The SEBI was given statutory recognition in 1992 on the recommendation of
(A) the Tendulkar Committee.
(B) the Narasimham Committee
(C) the Chakraborty Commission.
(D) the Chelliah Committee.
Correct Answer: [B] the Narasimham Committee.


52. The iron and steel plants of Rourkela and Durgapur were conceived under the
(A) Third Five Year Plan
(B) Fourth Five Year Plan
(C) First Five Year Plan
(D) Second Five Year Plan
Correct Answer: [D] Second Five Year Plan.


53. The one rupee currency notes of India are issued by
(A) The State Bank of India
(B) None of the above
(C) The Ministry of Finance, Govt of India
(D) The Reserve Bank of India
Correct Answer: [C] The Ministry of Finance, Govt of India.


54. From which year the policy of globalization of Indian economy has been followed? -
(A) 1991
(B) 2000
(C) 1980
(D) 1985
Correct Answer: [A] 1991.


55. Prices can be stabilized by
(A) Devaluation
(B) Increasing production
(C) (A) and (B)
(D) Controlling the supply of money
Correct Answer: [D] Controlling the supply of money.


56. Which of the following estimates the national income of India?
(A) Central Statistical Organisation
(B) None of the above
(C) Indian Standard Institution
(D) Indian Statistical Institute
Correct Answer: [A] Central Statistical Organisation.


57. The slogan Garibi Hatao was included in which Five year Plan?
(A) Fifth Plan
(B) Sixth Plan
(C) Third Plan
(D) Fourth Plan
Correct Answer: [A] Fifth Plan.


58. Indian Rupee is fully convertible at
(A) Trade Account
(B) Capital Account
(C) Current Account
(D) None of the above
Correct Answer: [C] Current Account.


59. The Reserve Bank of India was established in the year
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1930
(D) 1935
Correct Answer: [D] 1935.


60. Which one of the following rates are not determined by the Reserve Bank of India?
(A) Repo Rate
(B) SLR
(C) CRR
(D) Prime Lending Rate
Correct Answer: [D] Prime Lending Rate.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App