Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQ on Indian Economy for WBCS Prelims and Mains P7



61. In India, the natural rate of increase of population was highest during — decade.
(A) 1941-51
(B) 1921-31
(C) 1961-71
(D) 1981-91

Correct Answer: [D] 1981-91.

62. The Poverty line in India has been defined on the basis of
(A) Calorie intake index of the people
(B) Income level of the majority of the people
(C) Standard of living of the people
(D) None of the above

Correct Answer: [A] Calorie intake index of the people.




63. Which of the following is not one of the sources of revenue of the village panchayat?
(A) Local taxes on land
(B) House tax
(C) Government grants
(D) Income tax

Correct Answer: [D] Income tax.

64. Panchayats in West Bengal is authorized to collect
(A) Toll taxes and water taxes
(B) Land Revenue
(C) Income Taxes
(D) Sales Taxes

Correct Answer: [A] Toll taxes and water taxes.

65. World Development Report is published by
(A) the World Bank
(B) the World Trade Organisation
(C) the United Nations Organisation
(D) the Asian Development Bank

Correct Answer: [A] the World Bank.

66. The Reserve Bank of India is -
(A) A partly private and partly State-owned bank
(B) A schedule Bank
(C) A shareholder's bank
(D) A Government-owned Bank

Correct Answer: [C] A shareholder's bank.

67. During which Five Year Plan was Green Revolution initiated in India?
(A) 5th
(B) 6th
(C) 3rd
(D) 4th

Correct Answer: [D] 4th.




68. After which five- year plan, planning had to be given a short holiday?
(A) Third five-year plan
(B) Fourth five-year plan
(C) Six five-year plan
(D) Second five-year plan

Correct Answer: [A] Third five-year plan.

69. Economic Reforms and liberalization were introduced in Indian planning in the -
(A) 1970s
(B) 1980s
(C) 1960s
(D) 1990s

Correct Answer: [D] 1990s.

70. Which group of the society is worst affected by continuous inflationary price rise?
(A) Self-employed group
(B) Fixed income group
(C) Traders and merchants
(D) The investors class

Correct Answer: [B] Fixed income group.



0 Comments:

Post a Comment