Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Online Preparation of Indian Economy MCQs and Notes P8


71. Balance of Payments Account of a country
(A) Shows the number of loans given by the country to foreign countries
(B) Shows the number of loans taken by the country from foreign countries
(C) Records the country's economic transactions with the rest of the world
(D) None of the above
Correct Answer: [C] Records the country's economic transactions with the rest of the world.


72. Indian Economy is a
(A) Capitalist economy
(B) None of the above
(C) Totally command economy with no private sector
(D) Mixed economy
Correct Answer: [D] Mixed economy.


73. The Community Development Programme was launched in the year
(A) 1952 A.D.
(B) 1953 A.D.
(C) 1950 A.D.
(D) 1951 A.D.
Correct Answer: [A] 1952 A.D..


74. Which of the following has been given special representation in Panchayati Raj?
(A) Cooperative etic
(B) Women
(C) Backward classes
(D) All of the above
Correct Answer: [B] Women.


75. The Human Development Index was first introduced in the year.
(A) 1995
(B) 2000
(C) 1980
(D) 1990
Correct Answer: [D] 1990.


76. The Sarkaria Commission was set up for the review of the relation between
(A) The Executive and the Judiciary
(B) The Centre and the States
(C) The Prime Minister and the President
(D) The Legislative and the Executive
Correct Answer: [No Input] .


77. IRDP means
(A) Integrated Regional Development Programme
(B) None of the above
(C) Integrated Rural Development Programme
(D) Integrated Road Development Programme
Correct Answer: [C] Integrated Rural Development Programme.


78. The basis for determination of Dearness Allowance of urban salaried workers and government employees in India is
(A) CPI for agricultural laborers
(B) CPI for urban non-manual employees
(C) Wholesale Price Index
(D) Consumer Price Index (CPI) for industrial workers
Correct Answer: [D] Consumer Price Index (CPI) for industrial workers.


79. Heavy industrialization was introduced in India in the —
(A) Third Five Year Plan
(B) Fourth Five Year Plan
(C) First Five Year Plan
(D) Second Five Year Plan
Correct Answer: [D] Second Five Year Plan.


80. Indian leader accepted planning from the experience of
(A) Czechoslovakia
(B) Germany
(C) China
(D) Russia
Correct Answer: [D] Russia.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App