Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy Practice Sets for WBCS, SSC, Rail, UPSC Exam P9



81. Green Revolution was most successful in the
(A) Eighties
(B) Nineties
(C) Sixties
(D) Seventies
Correct Answer: [C] Sixties.

82. In India, fourteen major commercial banks were nationalized in the year
(A) 1969
(B) 1975
(C) 1949
(D) 1953
Correct Answer: [A] 1969.




83. The largest contributor to the gross domestic savings of India is
(A) the public sector.
(B) the foreign sector.
(C) the household sector.
(D) the private corporate sector.
Correct Answer: [C] the household sector.

84. Planning Commission is a
(A) Constitutional Body
(B) Autonomous Body
(C) Statutory Body
(D) Non-Statutory Body
Correct Answer: [D] Non-Statutory Body.

85. A major part of Indian agriculture is characterized by
(A) Small size farm
(B) Co-operative farmers
(C) Large size farm
(D) Capitalist agriculture
Correct Answer: [A] Small size farm.

86. Which of the following is included in the Employees' State Insurance Act, 1948?
(A) Minimum Wages
(B) None of the above
(C) Unemployment Insurance
(D) Medical Benefit
Correct Answer: [D] Medical Benefit.

87. India's Five-Years Plan Plans are finally approved by the
(A) National Development Council
(B) Minister of Finance
(C) President
(D) Prime Minister
Correct Answer: [A] National Development Council.




88. NITI Aayog is set up by
(A) A resolution by Union Cabinet
(B) Amending the Constitution of India
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Correct Answer: [A] A resolution by Union Cabinet.

89. Which of the following taxes/duties is not under the jurisdiction of the Central Government?
(A) Corporate Income Tax
(B) Customs Duties
(C) Land Revenue
(D) Personal Income Tax
Correct Answer: [C] Land Revenue.

90. Who is the Pioneer of Economic Nationalism?
(A) R. C. Dutt
(B) M. M. Malviya
(C) Bipin Chandra Pa
(D) Gokhale
Correct Answer: [A] R. C. Dutt.







0 comments:

Post a Comment