Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy PDF For Govt Exam MCQs with Answers P10



Indian Economy PDF of 100 MCQs [ Downloads ]

91. The major part of tax revenue in India comes from
(A) Direct taxes
(B) Indirect taxes
(C) Both Direct and Indirect taxes have an equal share
(D) None of the above

Correct Answer: [B] Indirect taxes.

92. What is meant by SEBI?
(A) International Sports Authority
(B) Security and Exchange Board of India
(C) Woman Welfare Organization
(D) Integrated Credit Scheme

Correct Answer: [B] Security and Exchange Board of India.




93. The monetary policy of India is framed by-
(A) The State Bank of India
(B) The Reserve Bank of India
(C) The Government of India
(D) None of the above

Correct Answer: [B] The Reserve Bank of India

94. Deficit Financing
(A) Has no effect on money supply
(B) Has stabilizing effect on the price level
(C) Increases money supply
(D) Decreases money supply

Correct Answer: [C] Increases money supply.

95. When was the first West Bengal Human Development Report published?
(A) 2003
(B) 2004
(C) 2001
(D) 2002

Correct Answer: [B] 2004.

96. India took Annual Plans from
(A) 1968-1970
(B) 1966-1969
(C) 1969-1971
(D) None of the above

Correct Answer: [B] 1966-1969.

97. The world Green Revolution was connected with
(A) Agricultural production
(B) Frequent use of green in paintings
(C) Deforestation
(D) Ecological balance

Correct Answer: [A] Agricultural production.




98. The latest population Census was undertaken in
(A) 2005
(B) 2001
(C) 2011
(D) 1991

Correct Answer: [C] 2011.

99. Land reforms largely benefitted the economic condition of
(A) Small farmers
(B) Co-operative farmers
(C) Agricultural laborers
(D) Bargadars

Correct Answer: [A] Small farmers.

100. SAARC is a regional organization of
(A) South African States
(B) Asian and African States
(C) South Asian States
(D) South American States

Correct Answer: [C] South Asian States.



0 Comments:

Post a Comment