Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy GK MCQ for WBCS Prelims P11


101. The item that earns the maximum foreign exchange for India is
(A) Pharmaceuticals
(B) Rice
(C) Leather and leather goods
(D) Spices
Correct Answer: [C] Leather and leather goods.


102. Operation Barga refers to —
(A) Recognition of share-croppers' rights to cultivate lands of absentee landlords
(B) Equal distribution of lands
(C) A program of universal registration of tenants
(D) Recognition of sharing of outputs between landlords and share-croppers
Correct Answer: [C] A program of universal registration of tenants.


103. Almost the same importance was given to agriculture and industry in the
(A) Fourth Plan
(B) Fifth Plan
(C) First Plan
(D) Third Plan
Correct Answer: [D] Third Plan.


104. Which of the following statements is NOT true?(1) RBI has hiked the Cash Reserve Ratio (CRR) by 50 basis points(2) RBI did not change the Repo Rate (up to September 2008)(3) RBI has hiked the Repo Rate by 50 basis points Choose the correct code
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All of the above
Correct Answer: [D] All of the above.


105. In which of the following Five Year Plans a bold approach was adopted towards a long term employment policy?
(A) Seventh
(B) Eighth
(C) Fifth
(D) Sixth
Correct Answer: [B] Eighth.


106. The Objective of the plan strategy followed in the first seven plans was
(A) Increasing import growth
(B) Maximizing growth of employment
(C) Achieving self-reliance
(D) Increasing export growth
Correct Answer: [C] Achieving self-reliance.


107. New agri-structural strategy created special benefits for
(A) Agricultural laborers
(B) Intermediate traders
(C) Small farmers
(D) Big capitalist farmers
Correct Answer: [D] Big capitalist farmers.


108. Share of the sector in India's GDP is highest
(A) Services sector
(B) Foreign Trade sector
(C) Agricultural sector
(D) Industrial sector
Correct Answer: [A] Services sector.


109. Operation Barga was first introduced in
(A) Kerala
(B) Bihar
(C) Karnataka
(D) West Bengal
Correct Answer: [D] West Bengal.


110. The service sector of India generates more than
(A) 42% of GDP
(B) 50% of GDP
(C) 33% of GDP
(D) 40% of GDP
Correct Answer: [B] 50% of GDP.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App