Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy MCQ With Notes For UPSC, SSC CGL, Rail, State PSCs P12



111. The credit co-operative institution at the village level is called -
(A) Agricultural Loan Society
(B) Rural Bank
(C) Primary Agricultural Credit Society
(D) Rural Agricultural Credit Society

Correct Answer: [C] Primary Agricultural Credit Society.

112. Find out the statement which is false. Financial Structural reform needs
(A) reduce inflationary pressure
(B) increase in the balance of payment deficit
(C) fall in government budget deficit
(D) increase in profitability of economic sectors

Correct Answer: [B] increase in the balance of payment deficit.




113. Panchayats
(A) Are entitled to Government grants only
(B) Are authorized to levy and collect taxes, duties tolls, and fees
(C) Are authorized to levy taxes only
(D) Have no power to levy taxes

Correct Answer: [B] Are authorized to levy and collect taxes, duties tolls, and fees.

114. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established in
(A) 1983
(B) 1984
(C) 1981
(D) 1982

Correct Answer: [D] 1982.

115. The New Agricultural Strategy was introduced in India in the decade of —
(A) 1970's
(B) 1960's
(C) 1950's
(D) None of the above

Correct Answer: [B] 1960's.

116. Plan finance creates an increase in money supply if there is
(A) increase in loan from commercial banks
(B) increase in loan from the general public
(C) increase in taxes
(D) increase in loan from the Reserve Bank of India

Correct Answer: [C] increase in taxes.

117. Which of the following is not one of the objectives of economic planning in India?
(A) Balanced regional development
(B) Spread of education
(C) Raising living standards
(D) Reduction of economic inequalities

Correct Answer: [B] Spread of education.




118. Grand Bank is located near
(A) U. K.
(B) Norway
(C) Newfoundland
(D) Novascotia

Correct Answer: [C] Newfoundland.

119. What is the name of the Central Bank of India?
(A) Reserve Bank of India
(B) Indian Overseas Bank
(C) Central Bank of India
(D) State Bank of India

Correct Answer: [A] Reserve Bank of India.

120. In India, the per capita income is the lowest in
(A) Bihar
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Rajasthan

Correct Answer: [A] Bihar.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App