Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy MCQs with Answers For UPSC, SSC, WBPSC Exams P13



121. The national income of a country is
(A) Export minus
(B) Surplus of Public Sector Undertakings
(C) The Annual Revenue of the Government
(D) Sum total of factor incomes
Correct Answer: [D] Sum total of factor incomes.

122. The place where banks settle their mutual claims and accounts is known as a
(A) Collection Centr
(B) Stock Exchange
(C) Treasury
(D) Clearing House
Correct Answer: [D] Clearing House.




123. More than 50% of the working population in India depends on
(A) the tertiary sector.
(B) the industrial sector.
(C) the primary sector.
(D) the public sector.
Correct Answer: [C] the primary sector.

124. The Planning Commission was appointed in March 1950 under the chairmanship of—
(A) C.D. Deshmukh
(B) None of the above
(C) P.C. Mahalanobis
(D) Jawaharlal Nehru
Correct Answer: [D] Jawaharlal Nehru.

125. Industrial Licensing, was finally abolished (with a few exceptions) in the
(A) Industrial Policy, 1991
(B) Industrial Policy, 1995
(C) Industrial Policy, 1970
(D) Industrial Policy, 1980
Correct Answer: [A] Industrial Policy, 1991.

126. The EXIM Bank of India deals with
(A) The exports and imports of India
(B) the members of the Indian Parliament
(C) The peasants of India
(D) The industrial workers of India
Correct Answer: [A] The exports and imports of India.

127. In order to control inflationary price rise, Reserve Bank directs banks to
(A) Increase Cash Reserve Ratio (CRR)
(B) Buy bonds from capital market
(C) Reduce the rate of interest on credit
(D) Reduce the Statutory Liquidity Ratio (SLR)
Correct Answer: [A] Increase Cash Reserve Ratio (CRR).




128. In the Ninth-Five Year Plan, the growth rate in the GDP per annum is to be
(A) 6.5%
(B) 7%
(C) 5.5%
(D) 6%
Correct Answer: [A] 6.5%.

129. The concept of planning was first approached in India by -
(A) M. Visvesvaraya
(B) Ardeshir Dalai
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Subhas Chandra Bose
Correct Answer: [A] M. Visvesvaraya.

130. Formation of Planning Commission is mentioned in the Article of the Constitution
(A) 360
(B) 308
(C) 196
(D) not mentioned in the Constitution.
Correct Answer: [D] not mentioned in the Constitution







0 comments:

Post a Comment