Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQ on Indian Economy for Competitive Exam UPSC, SSC, PSC P14



131. The fifth five-year plan was terminated at the end of the fourth year because
(A) Of severe drought condition
(B) The emergency had ended
(C) There was no fund
(D) The Janata Party wanted to start a new plan with changed objective and patterns

Correct Answer: [D] The Janata Party wanted to start a new plan with changed objective and patterns.

132. The largest source of India's Gross Domestic Produce
(A) Foreign Trade
(B) Services Sector
(C) Agriculture and Allied Activities
(D) Manufacturing, Construction Industry, Electricity and Gas

Correct Answer: [B] Services Sector.




133. Term loan for expansion of industries in India is mainly provided by
(A) Reserve Bank of India
(B) Co-operative Bank
(C) Commercial Banks
(D) Development Banks

Correct Answer: [D] Development Banks.

134. In a factory that pays its employees on a piecework system, the schedule of reinforcement can be said to be
(A) Variable interval
(B) Variable ratio
(C) Fixed ratio
(D) Fixed interval

Correct Answer: [B] Variable ratio.

135. If the rural landlord also supplies rural credit to the tenants, it is called
(A) Capitalism
(B) Capitalist farming
(C) Feudalism
(D) Semi-feudalism

Correct Answer: [D] Semi-feudalism.

136. The term prudential norm is associated with
(A) Industrial Policy
(B) Agriculture Policy
(C) Trade Policy
(D) Banking Sector Reform

Correct Answer: [D] Banking Sector Reform.

137. The primary emphasis during 2nd Plan was laid on the development of
(A) Foreign trade
(B) Consumer industries
(C) Rural areas
(D) Basic and Heavy industries

Correct Answer: [D] Basic and Heavy industries.




138. The Community Development Programme aims at
(A) Optimum utilization of rural resources
(B) integrated rural development
(C) Providing educational facilities to rural people
(D) Providing health care facilities to rural people

Correct Answer: [B] integrated rural development.

139. Which of the following is not a method of estimating the national income of a country?
(A) Expenditure method
(B) Income-import method
(C) Product method
(D) Income method

Correct Answer: [B] Income-import method.

140. How many annual plans have been completed till the commencement of the 10th plan?
(A) One
(B) Six
(C) Three
(D) Four

Correct Answer: [B] Six.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App