Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy MCQ Collected From WBCS Prelims Exams P15



141. In which plan was the target of deficit finance taken as zero?
(A) Seventh Plan
(B) Ninth Plan
(C) First Plan
(D) Third Plan

Correct Answer: [B] Ninth Plan.

142. Which of the following experienced the fastest expansion during the plan period in India?
(A) Services
(B) Industry
(C) Agriculture
(D) None of the above

Correct Answer: [A] Services.




143. In the wake of the Stockholm Conference, the Government of India set up the National Committee on Environmental Planning and Coordination in the year
(A) 1985
(B) 1990
(C) 1972
(D) 1980

Correct Answer: [C] 1972.

144. An economy may be analytically classified into —
(A) Primary, Secondary and Tertiary Sectors
(B) Primary, Manufacturing and Transport Sectors
(C) Agriculture, Industry, and transport
(D) Agriculture, Manufacturing, and Services

Correct Answer: [A] Primary, Secondary and Tertiary Sectors

145. Structural Adjustment Policy was introduced by India on taking a loan from
(A) Asian Development Bank
(B) European Union
(C) IMF
(D) World Bank

Correct Answer: [C] IMF.

146. Which of the following increases continuously with increase in production?
(A) Average cost
(B) Marginal cost
(C) Fixed cost
(D) Variable cost

Correct Answer: [D] Variable cost.

147. At present, as per governments rulings, the maximum area allowed for a Special Economic Zone (SEZ) is
(A) 4000 hectares
(B) 5000 hectares
(C) 2000 hectares
(D) 3000 hectares

Correct Answer: [B] 5000 hectares.




148. Bank Rate is the rate
(A) The rate at which banks lend to the Industrial Financial Institutions
(B) None of the above
(C) At which banks lend money to the depositors
(D) At which Reserve Bank of India lends money to Commercial Banks.

Correct Answer: [D] At which Reserve Bank of India lends money to Commercial Banks.

149. Which of the following is not required while considering GNP (Gross National Product)?
(A) Per capita income of citizens
(B) Net foreign investment
(C) Purchase of goods by Government
(D) Private investment

Correct Answer: [B] Net foreign investment.

150. Which of the following taxes is within the jurisdiction of the Central Government?
(A) Land Revenue
(B) Excise on alcoholic liquors
(C) Corporation Tax
(D) Professional Tax

Correct Answer: [C] Corporation Tax.



0 Comments:

Post a Comment