Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy MCQ for WBCS, UPSC, SSC CGL, RAIL P16


151. The 11th Five Year Plan is setting the stage for
(A) 10% economic growth
(B) 8% economic growth
(C) 11 % economic growth
(D) 9% economic growth
Correct Answer: [D] 9% economic growth.


152. Which one, out of the following, is not the objective of Indian Planning?
(A) Self-reliance
(B) Productive employment generation
(C) Industrial growth
(D) Population growth
Correct Answer: [D] Population growth.


153. India is a full member of
(A) SAARC
(B) E.U.
(C) NAFTA
(D) None of the above
Correct Answer: [A] SAARC.


154. According to Purchasing Power Parity (PPP), India is
(A) Fourth largest economy
(B) Seventh largest economy
(C) Tenth largest economy
(D) Third largest economy
Correct Answer: [A] Fourth largest economy.


155. The Mahalanobis strategy of Indian Planning gave emphasis to the growth of
(A) Heavy Capital Goods Industrial sector
(B) Small Scale Village Industrial sector
(C) Agricultural sector
(D) Services sector
Correct Answer: [A] Heavy Capital Goods Industrial sector.


156. In the second industrial policy of 1956, industries were divided into
(A) Four classes
(B) six classes
(C) Two classes
(D) Three classes
Correct Answer: [D] Three classes.


157. In the financing of the Indian plans, indirect taxes have played
(A) A less important role compared to that of direct taxes
(B) A less important role compared to that of deficit financing
(C) A very important role
(D) A negligible role
Correct Answer: [C] A very important role.


158. Which of the following factors is most important for the future industrial development of India?
(A) Huge investment is to be undertaken by the investor class
(B) None of the above
(C) Maintenance of industrial peace
(D) Creation of adequate infrastructural facilities
Correct Answer: [D] Creation of adequate infrastructural facilities.


159. In which of the following plans did India experience to successive wars?
(A) Fourth Five Year Plan
(B) Fifth Five Year Plan
(C) Second Five Year Plan
(D) Third Five Year Plan
Correct Answer: [D] Third Five Year Plan.


160. The objective of the Fiscal Responsibility and Budget Management Act, 2004 is
(A) to ensure that public debt does not exceed 50% of the GDP of the year from 2011.
(B) to reduce the fiscal deficit.
(C) to reduce revenue deficit.
(D) All of the above
Correct Answer: [B] to reduce the fiscal deficit..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App