Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Economy of India Practice Set For WBCS Prelims P17



161. Government of India has started selling a share of selected public sectors from the year
(A) 1994
(B) 1997
(C) 1992
(D) 1993

Correct Answer: [C] 1992.

162. World Trade Organisation (WTO) directed LDCs including India to
(A) increase liberalization and co-operation in the foreign trade sector
(B) bring in exchange control measures
(C) impose export subsidy
(D) None of the above

Correct Answer: [A] increase liberalization and co-operation in the foreign trade sector.




163. When was the recommendation of the States Reorganis4tion Act in West Bengal implemented?
(A) 1956
(B) 1957
(C) 1954
(D) 1955

Correct Answer: [A] 1956.

164. The Chairman of 15th Finance Commission was -
(A) Mahavir Tyagi
(B) N. K. Sing
(C) K.C. Panth
(D) Manmohan Singh

Correct Answer: [B] N. K. Sing.

165. In terms of Human Development Index, India falls under the following category
(A) Low
(B) Very Low
(C) High
(D) Medium

Correct Answer: [D] Medium

166. Existence of huge black money creates
(A) increase in the inequality of income
(B) high living standard for all
(C) decrease in the quality of output
(D) Both (B) and (C)

Correct Answer: [C] increase in the inequality of income.

167. The National Wildlife Action Plan was adopted by India in
(A) 1983
(B) 1993
(C) 1963
(D) 1973

Correct Answer: [D] 1973.




168. The index of poverty is prepared on the basis of
(A) Subsistence level of consumption expenditure
(B) Employment situation
(C) Assets distribution
(D) Income distribution

Correct Answer: [A] Subsistence level of consumption expenditure.

169. AGMARK is related to
(A) agricultural goods
(B) agricultural finance
(C) industry
(D) the Indian Railways

Correct Answer: [A] agricultural goods.

170. Industrial credit is available from
(A) SFCs
(B) IFCI
(C) IDBI
(D) All of the above

Correct Answer: [B] All of the above.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App