Saturday, May 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

PSC Online Preparations of Indian Economy MCQs P18



171. Land Reforms refers to the government's efforts at
(A) regulating land prices
(B) regulating land use
(C) abolishing ownership rights of non-cultivating landlords
(D) making the ownership rights of landlords more secure

Correct Answer: [C] abolishing ownership rights of non-cultivating landlords.

172. Peasant farming means —
(A) Cultivation is done by hired labor
(B) None of the above
(C) The tenant cultivates the land
(D) The cultivator is the landowner

Correct Answer: [C] The tenant cultivates the land.




173. Marginal workers are people with
(A) only 183 days of work in a census year
(B) More than 183 days of work in a census year
(C) Less than 183 days of work in a census year
(D) None of the above

Correct Answer: [C] Less than 183 days of work in a census year.

174. Tertiary sector activities include
(A) Construction activities
(B) Infrastructure services
(C) Cottage industries
(D) Mining activities

Correct Answer: [B] Infrastructure services.

175. What is meant by TRIPS?
(A) Trade Related Intellectual Property Rights
(B) Proportionate Tariff rule
(C) Laws relating to a tax rebate
(D) Trade-related laws

Correct Answer: [A] Trade Related Intellectual Property Rights.

176. VAT is imposed on
(A) The value added at each stage of production of a commodity
(B) Aggregate value in terms of cost of production of the producer of a commodity
(C) The final consumer of a commodity
(D) Total value added at the final stage production of a commodity

Correct Answer: [A] The value added at each stage of production of a commodity.

177. During first five year Plan the national income was increased by
(A) 18% 1Z
(B) 10%
(C) 5%
(D) None of the above

Correct Answer: [A] 18%.




178. The Asian Pacific Economic Co-Operation (APEC) was inaugurated in 1989 at —
(A) Rome
(B) Canberra
(C) Washington
(D) London

Correct Answer: [B] Canberra.

179. The objective of TRYSEM is
(A) Training for Self-employment of Woman
(B) Prepare child development programme
(C) Training of Rural Youth for Self-employment
(D) Self-employment of Urban Youth

Correct Answer: [C] Training of Rural Youth for Self-employment.

180. Name the programme of poverty alleviation launched the Government of India which was immensely benefited the rural poor.
(A) National Rural Employment Guarantee Programme.
(B) Food for Work programme
(C) Jawhar Rojgar Yojona
(D) Indira Gandhi Rural Housing Programme

Correct Answer: [A] National Rural Employment Guarantee Programme.



0 Comments:

Post a Comment