Sunday, May 5, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Economy PDF For WBCS Prelims and Mains P19

181. National Rural Employment Guarantee Scheme gives the right to employment for
(A) 100 days a year
(B) 30 days a year
(C) 70 days a year
(D) 200 days a year

Correct Answer: [A] 100 days a year.

182. Point out the false statement, India entered into financial structural reform by
(A) Opening of the domestic market to the world trade
(B) devaluation of exchange rate
(C) increasing import restriction
(D) import liberalization

Correct Answer: [C] increasing import restriction.




183. Deficit financing of a plan normally has —
(A) A stabilizing effect on the economy
(B) A neutral effect on the economy
(C) An inflationary effect on the economy
(D) A deflationary effect on the economy

Correct Answer: [C] An inflationary effect on the economy.

184. The Universal Declaration of Human Rights was adopted on
(A) August 14, 1947
(B) October 20, 1962
(C) December 10, 1948
(D) January 26, 1950

Correct Answer: [C] December 10, 1948.

185. In India, the Repo rate is announced by
(A) the Reserve Bank of India
(B) the President of India
(C) the Ministry of Finance, Government of India
(D) the Prime Minister of India

Correct Answer: [A] the Reserve Bank of India.

186. Which one of the following years is regarded as the base year for construction of the Wholesale Price Index in India?
(A) 2011-12
(B) 2005-06
(C) 1990-91
(D) 2000-01

Correct Answer: [A] 2011-12.

187. Liberalization of Indian Economy started from
(A) 1995
(B) 1988
(C) 1991
(D) 1985

Correct Answer: [C] 1991.




188. The apex body which operates the micro-finance scheme by promoting self-help groups of individuals from a homogenous class through banks or non-government organizations is
(A) State Bank of India
(B) National Bank for Agriculture and Rural Development
(C) Regional Rural Bank
(D) Grameen Bank

Correct Answer: [B] National Bank for Agriculture and Rural Development.

189. What is capital?
(A) Capital is produced means of production
(B) None of the above
(C) Money is capital
(D) Machinery and building capital

Correct Answer: [A] Capital is produced means of production.

190. Bank rate is an instrument of
(A) Reducing Deficit Financing
(B) Increasing Tax Revenue
(C) Credit Control
(D) Reducing Fiscal Deficit

Correct Answer: [C] Credit Control.

0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App