Sunday, May 5, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Online Indian Economy MCQ For Govt Exam P20


191. The concept of planned economy was first time propagate by ?
(A) J L Nehru
(B) M. N. Roy
(C) Gulzari Lal Nanda
(D) M Vishwashariya
Correct Answer: [D] M Vishwashariya.
Explanation: In 1934 he propagates this concept in his book Planned Economy For India


192. Who was forwarded the concept Sarvodaya (Upliftment for all) plan to the government in 1950
(A) M. N. Roy
(B) J. L. Nehru
(C) J. P. Narayan
(D) Dadabhai Naoroji
Correct Answer: [C] J. P. Narayan.
Explanation: Jay Prakash Narayan was also call for peaceful total revolution in the 1970s


193. Which of the following is not right about planning commission?
(A) Autonomous Body
(B) Extra-Constitutional Body
(C) Department of Union Government
(D) Statutory Body
Correct Answer: [D] Statutory Body.


194. Who was the deputy chairman of planning commission formed in 1950
(A) P. C. Mahalanobis
(B) J. L. Nehru
(C) Gulzari Lal Nanda
(D) Jay Prakash Narayan
Correct Answer: [C] Gulzari Lal Nanda.


195. The report economic survey of India is published by
(A) Central Statistics Organization
(B) Finance Minister
(C) National Sample Survey Organization
(D) Ministry of Finance
Correct Answer: [D] Ministry of Finance.


196. Operation Borga a program to the universal registration of tenants was performed in 1977 in the state of
(A) Odisha
(B) Bihar
(C) West Bengal
(D) Maharashtra
Correct Answer: [C] West Bengal.


197. The economic policy adopted in 1948 was
(A) Mixed Economy
(B) The socialistic pattern of society
(C) Open economy
(D) Government Economy
Correct Answer: [A] Mixed Economy.


198. Who first time calculate per head income in India
(A) V. K. R. V. Rao
(B) P. C. Mahalnabish
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Adam Smith
Correct Answer: [C] Dadabhai Nauroji.


199. When SEBI was given the status of the statutory body
(A) 1992
(B) 1991
(C) 1990
(D) 1993
Correct Answer: [A] 1992.


200. Who is the chairman of 14th finance Commission
(A) Y. V. Reddy
(B) N. K. Sing
(C) Arvind Saxena
(D) Arvind Panagariya
Correct Answer: [A] Y. V. Reddy.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App