Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Important MCQs of Medieval Indian History P15


141. Who Described the Din-i-Ilahi as the monument of Akbar's folly?
(A) Badaoni
(B) Faizy
(C) V.A.Smith
(D) Elliot
Correct Answer: [C] V.A.Smith.


142. Who founded Sikhism —
(A) Nanak
(B) Hargovind
(C) Gobind Singh
(D) Ramdas
Correct Answer: [A] Nanak.


143. India's earliest contact with Islam came through
(A) Arab merchants of Malabar coast
(B) Sufi saints and Arab travelers
(C) Arab invasion of Sindh in the seventh century
(D) Turkish invasions of the eleventh-twelfth centuries
Correct Answer: [A] Arab merchants of Malabar coast.


144. Who succeeded Murshid Quli Khan as the ruler of Bengal?
(A) Alivardi Khan
(B) Shujauddin
(C) Sarfaraz Khan
(D) Shaukat Jung
Correct Answer: [B] Shujauddin.


145. Who introduced the Duh-Aspah Sih-Aspah system?
(A) Jahangir
(B) Aurangzeb
(C) Shah Jahan
(D) Akbar
Correct Answer: [A] Jahangir.


146. The capital of Tipu Sultan was at
(A) Sringeri
(B) Belur
(C) Mysore
(D) Seringapattam
Correct Answer: [D] Seringapattam.


147. Nawab of Bengal who transferred the Capital from Dacca to Murshidabad Was
(A) Murshid-Quli-Khan
(B) Akbar
(C) Mirkashim
(D) Sirajuddaulah
Correct Answer: [A] Murshid-Quli-Khan.


148. Who organized the 'Council of Barabhais'?
(A) Mahadji Scindia
(B) Nana Phadnavis
(C) Madhav Rao Narayan
(D) Baji Rao II
Correct Answer: [B] Nana Phadnavis.


149. Which historian is famous for his research on Mughal History?
(A) Sushobhan Chandra Sarkar
(B) S. Gopal
(C) Sumit Sarkar
(D) Jadunath Sarkar.
Correct Answer: [D] Jadunath Sarkar..


150. The Third Battle of Panipat was fought between
(A) Sikhs and Jats
(B) Pathans and Satnamis
(C) Marathas and Afghans
(D) British and Rohillas
Correct Answer: [C] Marathas and Afghans.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App