Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

History (Medieval India) MCQs Sets For WBCS P25



241. Identify the Mughal painter not mentioned by Abul Fazl?
(A) Mansur
(B) Mukund
(C) Farooq
(D) Mushkin

Correct Answer: [A] Mansur.

242. The English set up their first factory on Indian soil in 1621 at
(A) Calicut
(B) Madras
(C) Goa
(D) Surat

Correct Answer: [D] Surat.




243. The Diwani of Bengal was granted to Clive in the year
(A) 1772 A.D.
(B) 1784 A.D.
(C) 1757 A.D.
(D) 1765 A.D.

Correct Answer: [D] 1765 A.D.

244. Which Mughal emperor subdued the Portuguese in Bengal?
(A) Shah Jahan
(B) Aurangzeb
(C) Akbar
(D) Jahangir

Correct Answer: [A] Shah Jahan.

245. Razmnama' was a Persian translation of
(A) Geeta
(B) Mahabharata
(C) Upanishad
(D) Ramayana

Correct Answer: [B] Mahabharata.

246. Who converted Sikhs into a martial race?
(A) Hargovind
(B) Teg Bahadur
(C) Arjun Dev
(D) Gobind Singh

Correct Answer: [D] Gobind Singh.

247. Sulh-i-Kul' was a policy introduced by
(A) Jahandar Shah
(B) Mohammad Shah
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Correct Answer: [C] Akbar.




248. Who was the last independent Nawab of Bengal?
(A) Mir Kasim
(B) Najm-ud-Daulah
(C) Siraj-ud-Daulah
(D) Mir Jafar

Correct Answer: [C] Siraj-ud-Daulah.

249. Tipu's final defeat came at the hands of
(A) Lord Dalhousie
(B) John Shore
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Cornwallis

Correct Answer: [C] Lord Wellesley.

250. The official language of the Mughal empire was
(A) Persian and the local language
(B) Turkish
(C) Urdu
(D) Persian

Correct Answer: [D] Persian.



0 Comments:

Post a Comment