Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Medieval Indian History Quiz For WBCS Prelims Exams P13


121. Where is the tomb of Jahangir situated?
(A) Lahore
(B) Srinagar
(C) Agra
(D) Delhi
Correct Answer: [A] Lahore.


122. To which place did Murshid Quli Khan transfer his capital from Dacca?
(A) Gour
(B) Pandua
(C) Monghyr
(D) Murshidabad
Correct Answer: [D] Murshidabad.


123. When did Siraj-Ud-Daullah ascend the throne?
(A) 1756
(B) 1757
(C) 1707
(D) 1739
Correct Answer: [A] 1756.


124. Who of the following became a member of the `Din-i-Ilahi'?
(A) Tansen
(B) Raja Birbal
(C) Raja Man Singh
(D) Todarmal
Correct Answer: [C] Raja Man Singh.


125. Who of the India ruler said this "Sab Lai Ho Jayega"?
(A) Haider All
(B) Tipu Sultan
(C) Ranjit Singh
(D) Alivardi Khan
Correct Answer: [C] Ranjit Singh.


126. What is Adi Granth?
(A) A book which guided the rulers of medieval India
(B) None of the above
(C) A religious book of the Sikhs
(D) A book which gave the fundamental codes of human conduct
Correct Answer: [C] A religious book of the Sikhs.


127. What is Dastak'?
(A) Permission to trade without tax
(B) Donation by the Mughal emperors
(C) A book by Clive
(D) A free Pass
Correct Answer: [A] Permission to trade without tax.


128. Identify the Mughal painter not mentioned by Abul Fazl?
(A) Mansur
(B) Mukund
(C) Farooq
(D) Mushkin
Correct Answer: [A] Mansur.


129. The English set up their first factory on Indian soil in 1621 at
(A) Calicut
(B) Madras
(C) Goa
(D) Surat
Correct Answer: [D] Surat.


130. The Diwani of Bengal was granted to Clive in the year
(A) 1772 A.D.
(B) 1784 A.D.
(C) 1757 A.D.
(D) 1765 A.D.
Correct Answer: [D] 1765 A.D..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App