Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Medieval History Multiple Choice Questions For WBCS Exam P23



221. Who of the following conquered territory in India and founded an empire in the name of his ancestors?
(A) Babur
(B) None of them
(C) Humayun
(D) Sher Shah
Correct Answer: [A] Babur.

222. Who introduced Din-i-Ilahi?
(A) Kabir
(B) Akbar
(C) Firuz Shah Tughlaq
(D) Muhammad Bin Tughlaq
Correct Answer: [B] Akbar.




223. The First Battle of Panipat took place in
(A) 1510
(B) 1526
(C) 1500
(D) 1510
Correct Answer: [B] 1526.

224. Who invited Babur to invade India?
(A) Daulat Khan Lodi
(B) Sher Khan
(C) Ibrahim Lodi
(D) Sikandar Lodi
Correct Answer: [A] Daulat Khan Lodi.

225. Who introduced the Zabti system?
(A) Akbar
(B) Species
(C) Babar
(D) Humayun
Correct Answer: [A] Akbar.

226. Who among the following visited Jahangir's Court?
(A) Sir Thomas Roe
(B) Athanasius Nikitin
(C) Niccolo Conti
(D) Francois Bernier
Correct Answer: [A] Sir Thomas Roe.

227. Who wrote Humayunnama?
(A) Badaoni
(B) Gulbadan Begum
(C) Abul Fazal
(D) Faizi
Correct Answer: [B] Gulbadan Begum.




228. The Treaty of Amritsar signed by the English with Ranjit Singh in the year
(A) 1811 A.D.
(B) 1813 A.D
(C) 1807 A.D.
(D) 1809 A.D.
Correct Answer: [D] 1809 A.D.

229. What is `Ibadat Khana'?
(A) A hail for religious discourse
(B) A mosque
(C) A book
(D) A new religion
Correct Answer: [A] A hail for religious discourse.

230. Who among the Maratha Peshwas followed the idea of 'Hindu Pada-padshahi'?
(A) Narayan Rao
(B) Madhab Rao
(C) Baji Rao - I
(D) Balaji Viswanath
Correct Answer: [C] Baji Rao - I



0 Comments:

Post a Comment