Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Practice Set on Medieval Indian History P11


101. Which among the following sultans of the Slave dynasty was not a slave?
(A) Raziya
(B) Balban
(C) Qutb-ud-din Aibak
(D) Iltutmish
Correct Answer: [A] Raziya.


102. Who introduced Qabuliyat and Patta?
(A) Akbar
(B) Shahjahan
(C) Babar
(D) Sher Shah
Correct Answer: [D] Sher Shah.


103. During whose reign the East India Company established their first factory in India?
(A) Aurangzeb
(B) Bahadur Shah I
(C) Jahangir
(D) Shahjahan
Correct Answer: [C] Jahangir.


104. Babarnama' was written by
(A) Afif
(B) Babar
(C) Abul Fazl
(D) Firdousi
Correct Answer: [B] Babar.


105. During whose reign the East India Company established their first factory in India?
(A) Aurangzeb
(B) Bahadur Shah I
(C) Jahangir
(D) Shahjahan
Correct Answer: [C] Jahangir.


106. Who wrote `Akbarnama'?
(A) Shaik Mubarak
(B) Tansen
(C) Abul Fazl
(D) Faizi
Correct Answer: [C] Abul Fazl.


107. Who invited Babur to invade India?
(A) Daulat Khan Lodi
(B) Sher Khan
(C) Ibrahim Lodi
(D) Sikandar Lodi
Correct Answer: [A] Daulat Khan Lodi.


108. Who was the Sikh Guru slaughtered by Aurangzeb?
(A) Teg Bahadur
(B) Guru Nanak
(C) Govind Singh
(D) Ramdas
Correct Answer: [A] Teg Bahadur.


109. During whose rule was the Zabt system of revenue settlement introduced?
(A) Akbar
(B) Shah
(C) Ala-ud-din Khilji
(D) Sher Shah
Correct Answer: [A] Akbar.


110. Who of the following conquered territory in India and founded an empire in the name of his ancestors?
(A) Babur
(B) None of them
(C) Humayun
(D) Sher Shah
Correct Answer: [A] Babur.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App